Det tvistas om när The Secret of Monkey Island första gången släpptes på marknaden. Wikipedia anger oktober medan andra källor säger slutet av september. Inte ens Ron Gilbert, mannen bakom titeln, verkar vara säker på saken. Däremot förklarar han att han arkiverade källkoden på några disketter den 2 september 1990, och att det datumet därmed får markera födelsedagen för äventyrsklassikern för honom.

Missa inte: Grattis, Command & Conquer fyller 20 år – så minns vi succéklassikern

– Det fanns inte någon versionshantering eller ens någon nätverkslagring på den tiden, så att arkivera koden var detsamma som att kopiera den till disketter, skriver Ron Gilbert på sin blogg Grumpy Gamer, med anledning av att The Secret of Monkey Island nu firar 25 år.

I dag är titeln en av äventyrsgenrens stora klassiker. Historien om Guybrush Threepwood och hans piratnemesis LeChuck kom så småningom att få en rad olika uppföljare, även om originalteamet lämnade serien efter del två. Bara härom året släpptes dessutom nyversioner av de två första delarna, komplett med omarbetad grafik.

– Jag blir överväldigad när jag hör att människor fortfarande spelar och älskar Monkey Island. Det hade jag aldrig trott när det begav sig. Det är svårt för mig att förstå vad Monkey Island betyder för människor. Jag får alltid frågan varför jag tror att det blev ett så viktigt spel. Mitt svar är alltid att jag inte har en aning. För det har jag verkligen inte.

– Folk berättar för mig att de har lärt sig engelska eller rent av att läsa bara genom att spela Monkey Island. Folk har haft Monkey Island-bröllop. Ett par har frågat mig om det var okej om de döpte sitt nyfödda barn till Guybrush. En person berättade för mig att han och hans far alltid bråkade och aldrig kom överens, förutom när de spelade Monkey Island tillsammans. Att höra sådant gör mig stolt och ödmjuk.

Och samtidigt som det var ett bra tag sedan Ron Gilbert var inblandad i serien stänger han inte några dörrar för att eventuellt knyta ihop historien framöver. Även om han i dagsläget är högst tveksam till att så blir fallet.

– Jag har alltid föreställt mig serien som en trilogi, och jag hoppas verkligen att jag får komma tillbaka till den, men jag vet inte om det någonsin kommer att hända. Monkey Island ägs numera av Disney och de har inte visat någon som helst önskan om att sälja varumärket till mig. Jag vet inte om jag skulle kunna göra ett Monkey Island 3 utan fullständig kontroll över vad jag gör. För att få det måste jag äga varumärket. Så, Disney: ring mig.