Näst efter Apple och Samsung är Huawei den mobiltillverkare som jobbar hårdast med att hajpa sina produkter. De har jättelika påkostade presskonferenser och satsar rejält på stora reklamkampanjer. Sedan ett par år tillbaka storsatsar de på att slå sig in i Europa. Bortsett från en del lite mer udda modeller i deras Honor-serie (som inte har Huawei-branding alls) så har vi snabbt fått alla de nyaste och roligaste modellerna snabbt till Sverige. 

Huawei Mate S
Silvergrå versionen av Mate S ser ut att bli den vanligast förekommande. Det är den som en handfull återförsäljare i Sverige nu har börjat lista i sina kataloger.

Så även denna gång, när de på IFA-mässan presenterade nya flaggskeppet Mate S, uppföljaren till en av förra årets snyggaste IFA-nyheter, Mate 7. Mate S kommer till Sverige redan i september och ska gå att förbeställa från mitten av månaden. Exakt när mobilerna sedan levereras är inte officiellt, det kan vara beroende av efterfrågan. 

Stil, lyx och komfort

Vi fick tag på ett testexemplar redan på Huaweis presentation den 3:e september. Det här är våra första spontana första intryck av telefonen, efter att ha levt med Mate S i en dryg vecka.

Huawei Mate S
Mate S finns också i en handfull andra nyanser. Som vanligt vill vi inte lova för mycket om vilka av dessa som kommer gå att köpa i Sverige. men modellerna i guld och laxrosa lockar...

Börjar vi med designen så är det bara att lyfta på hatten och konstatera att Huawei lyckats charma oss ännu en gång. Mate S kombinerar formen från vräkiga men klumpiga Mate 7 med komforten från vårens andra coola Huawei-telefon, P8. Mate S nöjer sig med 5,5-tumsskärm, vilket vi tycker är ett mycket bra val. Det ger den ett alldeles lagom grepp.

Baksidan och de tunna sidorna är helt i matt metall som ger ett gediget intryck och skön sval känsla att hålla. I alla fall så länge du inte pressar hårdvaran för mycket, det går nämligen att värma upp mobilen en hel del, framförallt med spelgrafik och filmning. 

Huawei Mate S
På undersidan sitter två små stereohögtalare med för storleken klart godkänt ljud. Laddkontakten är en vanlig mikro usb. Typ c hade varit trevligt, men det har visst inte slagit igenom på telefoner ännu.

Oled gör susen

Skärmen sitter bakom ett heltäckande Gorilla Glass 4. Det skyddar givetvis bra, men innebär också att betraktningsvinkeln blir några grader snävare och att man i vinkel får ett svagt blåstick i bilden. Något som inte är ovanligt bland många av de nyare telefoner som släppts den senaste tiden. Rakt framifrån märks det dock inte av alls, så det är inget stort minus. Glaset är i 2,5d-stil, det vill säga aningen upphöjt med avrundade kanter. Vi pratar inte Galaxy Edge här, utan en helt rak skärmbild. Inte lika coolt kanske, men faktiskt praktiskt bättre.

Skärmen är i full hd. Det kan verka lite på en 5,5-tumsskärm när de värsta konkurrenterna för qhd eller till och med extrema 4k i Sonys senaste Xperia, men ärligt talat tycker vi att 1080p-skärm är mer än nog för den här skärmstorleken. Färger och kontrast är bland det bättre vi sett i en smartphone, tack vare att den har en amoled-panel. Oled-tekniken kan ha problem med ljusstyrkan, och Mate S lyser inte lika intensivt som till exempel en Galaxy S6, men så länge du inte har direkt solljus i ryggen så lär inte läsbarheten vara ett problem.

En lägre växel

Huawei kör som vanligt med egna Kirin-kretsarna, som i princip matchar Qualcomms och Samsungs motsvarande, men generellt ser ut att ha en lite svagare grafikdel. I Mate S hittar vi inget nytt, utan i stort sett samma konfiguration som sitter i Huawei P8, men med marginellt upptrissad klockfrekvens. Den har fyra lågt klockade och fyra högt klockade Cortex A53-kärnor, tre gigabyte ram-minne och Mali-T628-grafik. En trist sak med Huaweis krets är att den inte har stöd för ac-wifi. Det är inte någon jättebrist, eftersom det inte är mycket i en mobil som inte klarar sig på n-wifi, men det känns ändå lite antikt.

Prestandamässigt placerar Mate S sig ett par, tre snäpp under de allra bästa med Snapdragon 810 under huven. Å andra sidan har den inte lika krävande hårdvara att driva. Som sagt ”bara” 1080p-skärm, och kameran är på jämförelsevis blygsamma 13 megapixlar.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning