Men det är ingen dussinkamera av typen som sitter i mellanklassmobiler, utan den har optisk bildstabilisator, led-blixt i två nyanser vilket bland annat ska ge bättre hudtoner och hanteras av en separat bildprocessor.

Huawei kameraappar
Hjälplampa för självporträttet och manuella inställningar för bländare, slutare, iso-tal, skärpa och vitbalans är två av fotonyheterna.

Kameran bäst för film

Kameraappen har fått ett ansiktslyft och har numera samma typ av ”proffsläge” som till exempel Lumia- och nyare Galaxy-telefoner. Inget nytt i sig, men det är alltid positivt när mobiltillverkare vågar låta användaren få mer kontroll. Som videokamera imponerar Mate 7 verkligen med både följsam autofokus, adaptiv ljusanpassning och övertygande bildstabilisering.

Bästa funktionen för filmning är att den har tre mikrofoner, varav två kan ta upp störande sidoljud och filtrera, så att du får bättre upptagning på det du riktar kameran emot. Vi testade det på IFA:s bullriga mässgolv och resultatet var, om inte fantastiskt, så i alla fall ett klart lyft jämfört med många andra mobiler.

Som fotokamera känns Mate S mer medioker, men gör generellt sett inte bort sig. Däremot presterar den lite tveksamt i mörka miljöer, med ovanligt mycket artefakter i både foton och film. Roligare är det med kameran fram som är på åtta megapixlar och har försetts med diodljus. Inga fler gryniga mörka fest-selfies alltså. 

Smart svep på baksidan

Fingeravtrycksläsaren som vi såg första gången i Mate 7 har här fått ett gäng kul extrafunktioner. Förutom att just läsa fingret så har Huawei implementerat svepkontroll i den. Det här att du kan öppna och stänga notifieringsfältet, bläddra i bildgalleriet och en handfull andra saker med ett finger på baksidan av telefonen. Det funkar för det mesta men kontrollen är tyvärr inte hundraprocentig, och vi får ibland peta ett par gånger extra för att telefonen ska fatta vinken.

Huawei Mate S
Fingeravtrycksläsaren är en diskret liten ruta mitt baktill.

Med Android 5.1 och gränssnittet Emotion UI 3.1 är Mate S en av de få som lyckats göra Android snyggare än originalet. Mate 7 hade de bästa ”teman” (profiler med bakgrundsbild, färgkodning och ikoner som går att byta ut), men de vi kan välja bland i Mate S är inte fula de heller. ”Beauty is skin deep” heter det dock, och en del av detaljerna i gränssnitt, menyer och navigeringsvägar känns onödigt bökiga.

Två av funktionerna som Huawei skryter med i sin marknadsföring för Mate S får vi klara oss utan i Sverige. För det första dubbla sim-kort. Mate S finns i två utföranden, CRR-UL00 och CRR-L09 med frekvensband för olika regioner. Den senare är den som släpps i Sverige och där finns inte stödet för ett extra sim-kort, utan den extra kortplatsen används till mikro sd-läsare. I CRR-UL00 kan användaren välja själv, sd eller extra sim. Det andra är så kallad ”force touch”-teknik. Det vill säga samma sak Apple precis presenterade i sina nya Iphones, att skärmen känner av hur hårt du trycker. Det kommer först i en senare och dyrare 128 GB-version av telefonen.