Förra hösten testade vi bägge versionerna av Samsung Galaxy Tab S, en 10.1-tumsmodell och senare den lite mindre 8,4-tumsplattan. Det blev kärlek vid första ögonkastet, och efter noggrant testande höll intrycket i sig, det här var verkligen plattor som förtjänade sina toppbetyg, en nia respektive en tia. Brutalt cool design, skön bronsglans i chassit, stabilt bygge med perfekt greppvänlighet och en fantastisk skärm var främsta orsakerna till det.

Samsung Galaxy Tab S2
Tab S2 finns i två färger. Anonymt svart och anonymt vit.

Av de sakerna har två överlevt till nya Galaxy Tab S2, som också den släpps i två versioner. Den här gången med skärmar på 9,7 respektive 8 tum och som så många andra i gamla ”Ipad-formatet” 4:3. Vi har testat den större av de två med modellbeteckningen SM-T810. Bägge modellerna finns också i en version med inbyggt 4g-modem. De är för övrigt likadana men kostar ungefär en tusenlapp till. 

Återhållsam business-stil

Låt oss börja med det allra mest uppenbara, utseendet. Det här är en helt annan platta än Galaxy Tab S. Föregångaren hade kvar en del av det gamla plastknottriga Galaxy S-formspråket, men lyckades på något sätt göra det både snyggt och personligt för att inte tala om lätt och greppvänligt. Galaxy Tab 2 är istället en anonym platta med mattsvart (eller vit) baksida, svart (eller vit) front och raka, hårda metallkanter i svart (eller vit) finish. Allt är fläckfritt välbyggt, imponerande slimmat, business-snyggt och... ack så tråkigt.

Men det är givetvis en smaksak vad du föredrar, och det viktigaste är ju att den funkar bra. Men när Samsung samtidigt bygger smartphones som är coolare än allt annat så undrar vi om de inte kunde låna ut sina designers ett tag till tablet-avdelningen. Vad som däremot inte bara är en smaksak är att de vassa kanterna runtom Tab S2 gör den mindre bekväm att hålla i längre stunder än Tab S.

Samsung Galaxy Tab S2
Med Tab 2 Keyboard Cover för en dryg tusenlapp och medföljande Microsoft Office blir plattan ett kompetent mobilt kontor.

Tillbaka till korttjock bild

Den andra stora nyheten utseendemässigt är skärmen. Samsung har nu anammat 4:3-format, samma som Ipad med andra ord. Vi såg det tidigare i våras i budgetplattan Galaxy Tab A, och det ser ut att vara det spår som flera tillverkare tänker köra på framöver. Inte oss emot. Det är bra för många appar, och ger bättre överblick för webbsidor i liggande format. Däremot är det irriterande med svarta kanter i filmer och de flesta online-videor som ju kör 16:9.

Det är fortfarande amoled-panel och Samsung har fortfarande bästa kontrast och färger av alla tillverkare i sin surfplatta, men faktum är att det är färre pixlar och sämre punkttäthet i denna än i Galaxy Tab S. Nu är det på Ipad Air 2-nivå. Vilket i och för sig inte är fy skam det heller, men varför vara lika bra när man har chansen att vara snäppet bättre?

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning