Premiumtelefoner är numera gigantiska saker med skärmar på ofta upp till fem och en halv tum eller mer, så stort att det för många användare blir jobbigt att hantera. Istället blir de mer lika så kallade ”phablets” (en ordlek med orden phone och tablet), kompakta surfplattor du kan ringa med. Sedan Apple hakat på samma trend med Iphone 6 Plus förra hösten är det ingen som riktigt håller flaggan i topp för småformatsmobilen.

På Androidsidan har det länge varit ännu värre, där alla mini-versioner av tillverkarnas bästa modeller också har varit mini vad gäller prestanda, kvalitet och funktioner. Enda egentliga undantaget har varit Sony, som med sina Compact-modeller av Xperia Z-serien har visat att det visst går utmärkt att kombinera behändig form med toppspecar.

Sony Xperia Z5, Premium och Compakt
Sony Xperia Z5, Z5 Premium och Z5 Compact.

Tripp trapp trull

I september presenterade Sony tre nya lurar. Tack vare lite namnförvirring i våras går de direkt från Xperia Z3 till Z5. En upptrissad version av toppmodellen Z3 kom nämligen i våras. Den hette Z3+ här, men Z4 i Japan. Därför gjorde Sony denna gång en Windows 10 och hoppade över en siffra, för att synka upp resten av världen med hemlandet. Först ut i nya serien är Xperia Z5 Compact. ”Vanliga” Z5 med femtumsskärm kommer om en månad och den smått vansinniga Z5 Premium med 5,5 tums 4k-skärm (!) ska enligt Sony dyka upp i Sverige i november.

Xperia Z3 Compact var en på flera sätt imponerande mobil, med förra generationens allra bästa processor, generöst med minne, massor av moderna funktioner, och kamera i toppklass. Och som alla Sonys Z-lurar var den givetvis vattentät. Största minuset var att den fått en stryktålig design som mer påminde om en bitring eller en badleksak, än en cool och påkostad telefon.

Tillbaks till premium-känslan

Xperia Z5 Compact ser mycket mer sofistikerad ut. Det är en kantig rektangel med sober gråsvart kant och glasytor både fram och bak, blank på framsidan och mattslipad baktill med undantag av en snygg Sony-logga. Plats för sim och sd-kort sitter bakom en skyddande lucka, men usb-port och hörlursuttag behöver inget skydd för att klara av dess IP68-klassning, vilket innebär att det är fritt fram att bada med den så länge du inte dyker för djupt. Eller det borde vara det enligt IP-klassningen, men Sony har precis nyligen avrått frolk från att göra det. Så låt oss nöja oss med att säga att den troligen klarar att tappas i handfatet eller glömmas kvar i regnet. Och det är ju det viktigaste.

Yttermåtten är perfekta för ett enhandsgrepp och dess lätt rundade kanter och matta ytor gör den bekväm att använda.

Det här är vad vi längtat efter sedan Xperia Z3 Compact, en kompakt premiumtelefon som också ser ut som en premiumtelefon. Det enda negativa är att den är lite tjockare än de bästa stor-telefonerna och att volymknappen är onödigt liten. Att det just är glas överallt är kanske också ett orosmoment. Visst ger det en snygg yta och en cool känsla, men det hade en mer spricktålig metallbaksida också gjort.

Sony Xperia Z5 Compact
Xperia Z5 Compact finns i fyra färger, och vi har redan nu innan säljstart sett alla listade i Svenska butiker, så förhoppningsvis innebär det bra valfrihet och inte att återförsäljarna tagit slumpvis pr-bilder och klistrat in i sina kataloger.