Moto X Play är en av två uppföljare till Moto X 2 som kom förra hösten. Vi gillade verkligen föregångaren och var därför väldigt nyfikna på att se vad Motorola hade att komma med denna gång.

Det vi hört om de nya telefonerna i förhand var att det rörde sig om en lite mer exklusiv modell med business-stil kallad Moto X Style och en med ruggat yttre, extra stort batteri och vattentät konstruktion. Vi antog att de för övrigt skulle vara mer eller mindre likadana, och att Moto X fortfarande skulle innebära premium-telefon från Motorola.

En premium light-lur

Det visade sig inte riktigt stämma. Moto X Style som kommer om ett par veckor är premium-telefonen med marginellt större och framförallt högupplöst skärm, bättre prestanda, mer minne och ett högre pris. Moto X Play visar sig vara en ”premium light”-telefon med lägre prislapp, en enklare processor, och jodå, ett större batteri. Annars är de väldigt lika varandra. Lite olika val av material i chassit och lite olika färgval är det mest uppenbara.

Motorola Moto X Play
Formspråket känns igen från tidigare Moto X 2, men utan den coola träfinishen baktill som den hade.

Den är inte heller mer vattentålig än sitt dyrare syskon. Bägge är byggda med vad Motorola kallar vattenavstötande material, vilket inte förklaras ytterligare. På sin höjd tål den vattenstänk och regn. Den har inte ens en IP-klassning, vilket Moto X Style har. För att inte tala om suveräna lågprisluren Moto G 3 som kom tidigare i år och tål att sänkas ner i vatten tillfälligt.

Mellandyr och mellansnabb

Så vad har Moto X Play att komma med? Det är en 5,5 tums mobil med en prislapp på 3 500 kronor och prestanda och funktioner som för det mesta är ungefär vad vi förväntar oss av den. Här sitter nya med beskedliga systemkretsen Snapdragon 615 som har en åttakärnig processor som inte direkt blåser oss av stolen men som gör ett bra jobb med det mesta vi försöker oss på i telefonen. Undantaget är spel, då grafikkretsen här är rätt så medioker.

Motorola Moto X Play
Beställer kunder Moto X Play direkt från Motorola ska det gå att konfigurera egen färg och still på den till viss utsträckning. Det här verkar inte vara möjligt för oss i Sverige dock, så gär får vi nöja oss med standardfärgerna svart och vit.

Det Moto X Play skiljer sig från mängden på två punkter: För det första har den ett extra stort batteri. De flesta mobiler i den här klassen har batterier på mellan 2 000 och 3 000 mAh, men Motorola har tryckt in ett i Moto Play X på hela 3 630 mAh. Och jodå det märks, både positivt och negativt. Men mest positivt på en riktigt imponerande batteritid, speciellt vid standby. Moto X räcker inte exceptionellt mycket längre än konkurrenterna, men några timmar extra innan laddning kan vi tryggt klämma ut den.

Det negativa med stort batteri är att luren är bastant, tjock och småtung. 1,1 centimeter mitt på men avsmalnande åt kanterna. Baksidan är trevligt greppvänlig med matt och gummiaktig yta. Bakstycket går att plocka loss, men vi fattar inte riktigt varför. Batteriet går nämligen inte att plocka loss, och sim-kort och sd-kort matas in i en lucka på ovansidan.

Motorola Moto X Play
Moto X Play är allt annat än slimmad.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Motorola Moto X Play 16GB Pris vid test: 3461 kr.

Bästa pris just nu: 1700 kr