Vad du ska tänka på när du köper tv

Det är inte lätt att veta vad du bör tänka på när det blivit dags för ny tv. De flesta tillverkare arbjuder massor av olika modeller med kryptiska beteckningar och massor av förkortningar och funktioner som låter fantastiska på pappret. Även om tablå-tv sakta men säkert är på väg utför är själva tv-apparaten hetare än någonsin, och dagens tv ska både vara smart och uppkopplad.

Missa inte! Stort test: Bästa smart-tv:n under 6 000 kronor – vi utser vinnaren

Favoritserierna levereras över nätet via HBO och Netflix, du kollar in nyheter, sport och underhållning via play-kanaler och pausar och spolar i direktsända program. De nya spelkonsolerna ställer högre krav på din tv och moderna mobiler filmar i 4k och kan strömma innehåll direkt via wifi. Och nu när 4k- och till och med oled-tv börjar bli prisvärt nog är tv:n faktiskt mer aktuell än på flera år.

Missa inte: Här är bästa smart-tv:n just nu

Frågorna kring inköpet av en smart-tv tenderar att bli många. Vilken sorts tuner behöver jag? Räcker vilken hdmi-kontakt som helst? Varför ska jag ha oled? Vad är smart med en smart-tv? Här rätar vi ut de största frågetecknen, så att du inte slänger pengar på fel saker eller blir blåst av en snabbpratande försäljare.

Samsung tv
Alla har inte råd eller plats för en gigantisk 4k-tv.

1. Hur stor tv behöver du? 
En avgörande faktor för hur mycket du betalar för en tv är faktiskt storleken, inte primärt funktioner och bildkvalitet. En 65-tummare är generellt sett betydligt dyrare än en 55-tummare som i sin tur är dyrare än en 46-tummare och så vidare. Denna prisskillnad blir extra tydlig när samma tillverkare har en serie modeller som har samma specar i övrigt, men säljs i olika storlekar.

Missa inte: Chromecast Ultra – briljerar med hdr-teknik och streaming i 4k

Enligt biostandarden THX är en optimal bildstorlek för hemmabio 40 grader av din synvinkel. Enligt en annan rekommendation från amerikanska Society of Motion Picture and Television Engineers så är 30 grader mer ”rätt”. Har du tv:n på knappt tre meters avstånd från tv-soffan skulle det innebära en tv mellan cirka 65 och 80 tum. Har du tv:n närmare så kan den alltså vara mindre, cirka 50-65 tum på två meters avstånd.

Men det är bara rekommendationer för just film, det är inte säkert att du vill titta på nyheter, sitcoms och sport i det jätteformatet, så kanske är det bättre att kompromissa och gå ner en storlek. Och sedan beror ju valet givetvis också på hur mycket tv du rent fysiskt har plats för. Och vad plånboken mäktar med. En 55-tummare kommer att ge dig en bra tv- och filmupplevelse på 3 meters avstånd, där de flesta upplever bilden som stor, medan du borde gå upp till 65 tum om du sitter på 4 meters avstånd från tv-bänken.