Ordlista inför tv-inköpet

Vad betyder …

Sd. Bildformatet för gammal standard-tv. Fortfarande vanligast för vanliga tv-sändningar. Upplösningen varierar något beroende på regioner och produktions/sändningsteknik, men är för det mesta 768×576. För digital bild brukar man definiera sd som 720x480 bildpunkter.

Hd. Kort för "High Definition". Första definierade standarden för hd-tv. Innebär 1280x720 bildpunkter, även kallat 720p.

Hd Ready. En tidig märkning av tv-apparater som ska klara minst 720p, har 16:9 i bildförhållande och har hdcp-stöd (se nedan).

Fhd. Kort för "Full HD". Kallas även 1080p och innebär 1920x1080 bildpunkter.

Uhd. Kort för "Ultra HD", och det vi vanligen också kallar 4k. Men Uhd kan i själva verket vara 4k-uhd eller 8k-uhd.

4k. 2160p, 3840x2160 bildpunkter.

8k. 4320p, 7680×4320 bildpunkter.

Suhd. Suhd är ingen egen upplösning, utan vad Samsung kallar sina lite dyrare och bättre tv-modeller med 4k-uhd. Vad s:et står för är oklart, men Suhd-apparater har bland annat hdr och quantum dot-teknik.

Lcd. Liquid Crystal Display. Vanligaste tekniken för platta tv-apparater idag.

Ips. Vanligaste typen av lcd-skärm. De bästa lcd/led-modellerna har ips-panel.

Pls. En annan lite billigare form av lcd-teknik. Finns i ett fåtal tv-apparater i lägre prisklasser.

Va. Ytterligare en lcd-teknik. Finns i ett fåtal tv-apparater i lägre prisklasser.

Tn. En extra billig och inte så bra typ av lcd-skärm. Vanlig i enklare bärbara datorer, men väldigt ovanlig i tv-apparater. Enstaka extremt billiga tv kan ha tn-panel.

Led. Light Emitting Diode. En kompakt liten ljuskälla. Lcd-tv med led som ljuskälla kallas ofta för bara en led-tv.

Ccfl. Cold-Cathode Fluorescent Lamp. Teknik term för det vi vanligen kallar lysrör. Vanlig typ av ljuskälla för äldre och/eller billiga lcd-tv.

Local dimming. En teknik för led-baserad tv som gör att tv:n kan styra ljusstyrkan på bakgrundsbelysningen. Det gör att led-tv kan uppnå djupare svärta i mörka partier av en bild och därmed högre kontrast.

Oled. Organic Light Emitting Diode. En skärmteknik där varje pixel är sin egen individuella ljuskälla som styrs separat. Det gör att kontrastmöjligheterna blir bättre än med lcd/led-skärmar. En Oled-tv kan också byggas mycket tunnare än en "vanlig" lcd-tv. Oled-tv är än så länge få och dyra, men förutspås ta över i framtiden.

Plasma. En gammal teknik för platt-tv som numera inte tillverkas av någon av de stora tillverkarna. Plasma-tv var länge känt för bra färgåtergivning, men också för att de var tjocka och otympliga och att de drog mycket ström och blev varma.

Hdr. High Dynamic Range. En ny teknik för färgåtergivning som innebär att varje pixel får extra databitar för att beskriva den, vilket gör att den kan återge fler nyanser mellan mörkt och ljust.

Quantum dot. En ny teknik i framför allt lcd-paneler som ger tv-apparaterna bättre färgomfång. Olika tillverkare har lite olika varianter på tekniken med olika namn. Triluminos hos Sony och Qled hos Samsung.

Cd/m2. Candela per kvadratmeter. Mått för skärmens ljusstyrka. Ligger normalt mellan ca 100 och 400 beroende på skärmtyp.

Nits. Exakt samma sak som cd/m2.

Dvb. En samling standarder för digital-tv-sändningar. Dvb-c och dvb-c2: kabel-tv. Dvb-t och dbv-t2: marksänd tv. Dvb-s och dvb-s2: satellit-tv.

Ci/ci+. Common Interface. En standard för programkort för digital-tv-operatörer.

Hdmi. High-Definition Multimedia Interface. Vanligaste anslutningen för externa bildkällor på en tv idag.  Skickar även digitalt ljud och kommandon och klarar av 4k-video. Vanligt i en tv idag är hdmi 1.4 och hdmi 2.0. Hdmi 2.0 krävs för 4k-video över 30 bilder per sekund.

Arc. Audio Return Channel. Möjligheten att skicka ljud ut från teven via en hdmi-port.

Cec. Consumer Electronics Control. Med cec kan du skicka kommandon till tv:n från andra enheter via hdmi-kabeln.

Mhl. Mobile High-definition Link. Hdmi-signal via usb-porten på en surfplatta eller telefon. Kan behöva adapter.

Hdcp. High-bandwidth Digital Content Protection. Ett kopieringsskydd för digitalt hd-material. För att det ska kunna spelas upp måste alla enheter, tv:n, hdmi-kabeln och bildkällan, till exempel en blu-ray-spelare vara hdcp-godkända, vilket nästan all utrustning är numera.

Komponent-video. Analogt videoöverföring med  tre kanaler (röd, grön, plå) som överförs med varsin kabel.

Komposit. Analog videoöverföring där krominans (färg) och luminans (ljusstyrka) skickas över samma ledare.

S-video. En analog videoöverföring där krominans (färg) och luminans (ljusstyrka)skickas på separata ledare, men i en enhetlig kabel med en specialkontakt.

Scart. En stor samlingskontakt för analogt ljud, analog bild och styrsignaler som var vanlig i videoapparater och andra bildkällor på 80-och 90-talet. Sällsynt idag.

Displayport. Ett vanligt alternativ till hdmi, framförallt på datorer.

Dvi. En digital skärmutgång som är vanlig på datorer. Dvi har samma format på bildinformationen som hdmi och Displayport, och är därför lätt att koppla ihop med adapter. Dvi saknar dock ljud.

Vga/d-sub. Gammal analog bildanslutning som var vanlig på äldre datorer, och som finns på enstaka företagsdatorer än idag.

Rca. En vanlig kabel som används både till analog video (komponent och komposit) och analogt ljud.

Usb. Universal Serial Bus. Kontakt som kommer från datorvärlden och som kan användas för att ansluta allt från externa tangentbord och kameror till hårddiskar. Används ofta i tv-apparater för att ansluta hårddisk för att kunna spela in program.

Ethernet. Fast nätverksanslutning. Koppas direkt med kabel till en switch eller router.

Wifi. Trådlöst nätverk. Inte like snabbt och pålitligt som Ethernet, men kan fungera om du har en bra wifi-router.

Vesa. ​En standard för skärmfästen som gör att du kan montera din tv på väggen eller på mobil arm.