Hur mycket ska jag egentligen betala?

Tv-modeller kan för enkelhetens skull delas in i tre klasser: topp, mellan, och budget. Som med allt annat här i världen får du vad du betalar för. Köper du någon av tillverkarnas absoluta toppmodeller kan du räkna med bra bild, oavsett om du väljer lcd och oled (exakt vad du prioriterar här får du avgöra själv). Eftersom dyra modeller har hög klass på ljusstyrka, färgomgång och dynamik kommer också hdr-material att se riktigt bra ut.

Går du ner i pris märks det att tillverkarna har blivit tvungna att kompromissa. Ljusstyrkan är inte längre lika hög, och tv:n klarar inte av att visa lika stort färgomfång. Saker som lokal dimning kan också försvinna, eller inte vara lika effektivt – vilket gör att tv:n inte har lika stora möjligheter att visa exempelvis djup svärta.

För de riktigt billiga apparaterna får du räkna med att bilden blir rejält lidande, eftersom ljusstyrkan oftast är låg, och att local dimming saknas helt. Hdr fungerar fortfarande men det ser inte alls lika bra ut.

Märker du då av detta om du bara kikar på tv-kanaler, dvd-film eller liknande material som inte alltid är så högupplöst? Det beror lite på; dagens tv-apparater klarar av att skala upp lågupplöst material, och hur väl de gör detta varierar mellan tillverkare och modell.

Bör jag basera köpet på vad jag tittar på?

Med det sagt: Det enkla rådet är att inte köpa en tv baserat på hur väl den hanterar exempelvis På spåret, utan hur väl den spelar upp 4k-material i hdr. Linjär-tv blir ju gradvis bättre och flera av våra streamingtjänster har i dag material i 4k. Visst, det är klart att det är viktigt att du också kan se på linjär-tv med hyfsat bra kvalitet, men köper du en bra tv kommer du kunna göra det bättre än om du köper en budgetmodell. Svårare än så är det inte.

Många försäljare pratar också ofta hur bra tv:n är på att hantera sportsändningar. Det är ett lite märkligt sett att se på saken. Sportläget på tv:n lägger oftast till en hel del filter, inte minst interpolering (vi kommer till det längre fram i den här guiden), vilket är att sätt för processorn i tv:n att tolka rörelser. Det biten hanterar visserligen tv-tillverkarna på olika bra sätt – eller åtminstone på olika sätt – men oavsett vad är det just ett filter och i slutändan beror allt på hur bra källan är. Tittar du på sportsändningar i låg kvalitet kommer det se mindre bra ut än sportsändningar i hög kvalitet.

Sportsändningar skiljer sig inte heller mot annat material, så att helt basera ditt köp på att du exempelvis tittar mycket på fotboll är att börja i fel ände. Istället bör du resonera som så att om tv:n i övrigt har en bra bild, med bra färgåtergivning och högt kontrastomfång, bör den prestera bra även när du kikar Manchester United. 

TV
Det finns mängder av modeller att välja mellan, och det är inte alltid enkelt att veta vad som skiljer dem åt. Läs på innan köp!

Köpa nu, eller vänta?

Det här är en fråga som ständigt skapar ångest hos många prylentusiaster, inte bara när det gäller tv-köp. De stora tillverkarna Samsung, Sony, LG, Panasonic och Philips brukar alla släppa nya modeller under våren och försommaren. En del dyker inte upp hos återförsäljarna förrän efter sommaren, men då handlar det oftast om förseningar.

Om du vill vara först med det senaste, räkna i så fall med att du ska köpa ny tv i maj/juni. Framåt hösten och vintern finns i regel läge att fynda på utgående modeller innan nästa sommars nyheter visas upp för första gången på CES-mässan i Las Vegas i början av januari varje år.