Lcd

LCD
Samsung satsar stort på lcd, och deras toppmodeller presterar riktigt bra.

Lcd (förkortning av Liquid Crystal Display) är en beprövad teknik som har hängt med i en herrans massa år. Lcd-paneler (lcd av engelska liquid crystal display, ungefär "skärm av flytande kristaller") består av en ljuskälla bakom eller vid sidan av pixlarna och sedan själva lcd-lagret som blockerar eller släpper igenom ljus i rött, grönt och blått.

Två olika skärmtyper
Innan vi går närmare in på hur belysningen fungerar bör det nämnas att lcd-panelerna kommer i två varianter: va och ips. Skillnaderna dem emellan är att va har sämre betrakntingsvinklar men högre kontrastförhållanden medan ips har bättre betraktningsvinklar men sämre kontrasförhållanden. Det varierar vilken typ av panel som sitter i tv-modellerna, men i regel skriver tillverkarna ut det i beskrivningen.

Bakbelyst, kantbelyst eller FALD?
Lcd-tekniken behöver som sagt belysas på något sätt. Den vanligaste formen är bakbelysning, det vill säga att belysningen sitter bakom lcd-panelen. Det här gör att panelen behöver vara lite bredare, och är också den belysning som oftast sitter i lite billigare lcd-modeller.

Nästa steg är kantbelysning, vilket betyder att belysningen sitter vid sidan av panelen. Därmed kan tv:n vara tunnare än modeller där belysningen hamnar bakom panelen. Vissa typer av kantbelysning klarar också av att dimma lamporna lokalt (local dimming) genom att släcka ned delar av ljuset. Det gör att kontrastnivåerna blir bättre.

FALD /Full-Array Local Dimming) är den lyxigaste varianten av lcd-belysning och återfinns nästan enbart i dyrare premium-varianter. Det innebär att bakbelysningen är indelad i flera olika zoner, som släcker belysningen på ett effektivare sätt än exempelvis kantbelysning. Hur många zoner som finns varierar från modell till modell.

Qled då?
Det här är bland det första folk frågar när det kommer till tv-köp: Ska jag satsa på qled eller oled? Men frågan är felaktigt ställd redan från början, för som nämnt finns det bara lcd och oled. Qled är Samsungs påhittade begrepp för lcd med kvantprickar (quantum dot).

Lcd med kvantprickar är en bakbelyst lcd-panel med ett extra reflexfilter mellan panelen och ljuskällan. Det är inte heller något Samsung-exklusivt påhitt – många tillverkare har använt lcd med kvantprickar både innan och efter Samsung introducerade qled som marknadsföringsbegrepp.

Fördelar med lcd
Med lcd-tekniken slipper du bry dig om inbränningar. Väljer du en lcd av toppmodell får du i regel också en väldigt ljusstark tv, som fungerar bra i rum med mycket ljusinsläpp och som presterar bra på hdr-fronten. Generellt sett är också lcd-modellerna billigare, även om oled-modellerna numera inte kostar i närheten av lika mycket som de gjorde för några år sedan.

Nackdelar med lcd
Den uppenbara nackdelen med lcd är att eftersom tekniken behöver ha någon form av belysning blir svärtan lidande. Det märks inte minst bland budget- och mellaklassmodellerna, där svärtan kan ha en grådaskig ton – men även de absoluta toppmodellerna kommer inte i närheten av svärtan i en oled.

På vissa modeller är det också tydligt att belysningen lyser igenom – det vill säga att du ser den tydligare på vissa delar av panelen. Det här syns av förklarliga skäl främst när bilden är mörkare.

Aggressiv local diming kan också få bieffekt att detaljer i mörkare scener försvinner, eller blir mer otydliga.

Vidare har lcd oftast problem med betraktningsvinklar, som inte heller är lika bra som hos en oled, oavsett paneltyp.