Oled

TV
Svärtan i oled är svårslagen, egentligen oavsett vilken modell du väljer.

Den andra tekniken är Oled (organic light-emitting diode). Till skillnad från lcd behöver oled inte belysas, eftersom varje enskild pixel klarar av att tändas och släckas individuellt. Det gör att oled-panelen agerar som sin egen ljuskälla. Det är också det som gör att oled-paneler har så överlägsen svärta jämfört med lcd-paneler – när en pixel inte är aktiv är det i regel svart bakom.

För större oled-paneler finns det enbart en enda tillverkare: LG Display. Har du en oled-modell är alltså panelen alltid tillverkad av LG Display. Däremot stoppar de olika tillverkarna in sina egna bildprocessorer, som gör att det kan skilja en hel del mellan deras respektive modeller. En del satsar exempelvis på att bilden ska ligga så nära originalmaterialet som möjligt, medan andra försöker påverka den mer med olika typer av förbättringar. Det är också skillnad på saker som hur rörelser ser ut, hur mycket input lag du har och om det finns stöd för exempelvis HDR 10 och Dolby Vision. Om du tappade bort dig redan här förklarar vi de olika begreppen längre ned.

Fördelar med oled
Med oled får du en becksvart svärta, med bra kontrastomfång. Det gör verkligen skillnad, framför om du matar tv:n med bra material och har ett mörklagt rum.

Oled-tekniken fungerar också väldigt bra oavsett vilken vinkel du tittar på tv:n från, en bra grej om ni är fler som ser på tv, och sitter utspritt i vardagsrummet.

Dessutom är oled-paneler oftast väldigt tunna, vilket ser snyggt ut i hemmet.

Nackdelar med oled
När vi pratar om oled låter det ibland som det perfekta tv-formatet. Riktigt så enkelt är det inte. Precis som med lcd finns det både för- och nackdelar med oled, och vad du i slutändan föredrar är i mångt och mycket en smaksak.

En vanlig missuppfattning är att oled generellt sett är en ljussvag teknik, och att du alltid bör satsa på lcd om exempelvis ditt vardagsrum har mycket ljusinsläpp. Det är en sanning med modifikation. Det stämmer att de absolut bästa lcd-modellerna kan nå höga nits, men en toppresterande oled är i regel mer ljusstark än en budget- eller mellanklass-lcd. Som med allt annat bör du alltså kolla upp ljusstyrkan innan köp.

En annan sak som vi får en del frågor kring är inbränningar. Även här är det läge att förklara lite tydligare. Inbränningar betyder att tv:n har slitits ojämnt, oftast under en lång tid. Det kan hända just eftersom pixlar som lyser upp exempelvis en logga med tiden kan slitas ut. Den här inbränning kommer alltså alltid att finnas kvar i panelen. Hur vanligt är detta då? Det är svårt att svara på, men permanenta inbränningar verkar vara relativt ovanliga.

Inbränningar förväxlas många gånger med tillfälliga förändringar. Eftersom pixlarna lyser upp individuellt är det högst troligt att du ser konturerna efter en logotyp efter att du har tittat länge på en kanal, men i regel försvinner dessa förändringar efter ett tag.

Oled-paneler i dag har också tekniker för att minska risken för båda sakerna, bland annat kan vissa modeller göra statiska logotyper mer eller mindre transparenta. Dessutom kan du alltid "tvätta" bilden om du ser att den håller på att förändras. Det alternativet hittar du bland inställningarna.