Uppkoppling och anslutningar

Hur får du din tv-signal? Satellit? Kabel? Antenn? Det kan begränsa urvalet av vilken tv du kan välja, eftersom dessa använder olika standarder:

  • Dvb-c för kabel-tv
  • Dvb-s och dvb-s2 för satellit (2:an innebär möjlighet till hd)
  • Dvb-t och dvb-t2 för marksänd tv.

Alla tv-mottagare har inte garanterat stöd för samtliga anslutningar. Köper du en ny och inte alltför budgetbetonad tv idag har de troligen det, men var noga med att dubbelkolla det för säkerhets skull.

Om du inte har en extern tv-box förstås, som till exempel en Tivo från Comhem eller en Boxer-dosa. Då pluggar du bara in en sådan till din tv:s hdmi-utgång och struntar i allt vad tv-signaler heter.

Boxer och Comhem
CA-modul och preogramkort direkt i tv:n, eller tv-box in i hdmi-port? Det är två sätt att få tv i din tv.

Därför är just en rejäl uppsättning hdmi-portar viktigt. Det är ju inte bara tv man vill titta på, utan blu-rayspelaren, spelkonsolen, mediacenter-datorn, Chromecast eller Apple TV (mer om dem strax), eller kanske bägge. Och ännu mer – kameran, mobilen, laptop-datorn, en Slingbox eller annan liknande mediaspelare… nästan allt kör hdmi, eller kan göra det med enkla adaptrar.

Hdmi finns i flera olika varianter och med olika prestanda och funktionalitet. Här är några begrepp att hålla reda på och kolla upp om hdmi-portarna på tv:n stödjer:

Hdmi 2.0: De flesta nyare tv-apparater, i alla fall de med 4k, har uteslutande hdmi 2.0. Det innebär att du kan få 4k-bild i upp till 60 Hz. Den lite äldre standarden hdmi 1.4 klarar också 4k-bild, men bara i upp till 30 Hz. Äldre versioner än hdmi 1.4 lär du inte stöta på i en ny tv idag.

Arc: Audio Return Channel, en teknik som innebär att ljudsignalen skickas tillbaka i kabeln från tv:n, så att den kan kopplas till en extern högtalare som en soundbar. Ofta har inte alla hdmi-portar på tv:n arc-stöd (även om hdmi 1.4 och senare har stöd för det), utan bara en eller ett par stycken.

Cec: Consumer Electronics Control, en standard som har funnits länge, men det är inte alla tv-apparater som utnyttjar den. Med cdc kan du skicka kommandon till tv:n från andra enheter via hdmi-kabeln… eller använda tv:n för att skicka kommandon, till exempel till en extern dvd-spelare.

Mhl: Mobile High-Definition Link, en teknik som gör att du kan få hdmi-kompatibel bild ur usb-porten på en mobiltelefon eller surfplatta och alltså plugga in den direkt som mediaspelare. Signalen från usb är inte lika stark som vanlig hdmi, därför behöver hdmi-porten du ansluter till vara en speciell mhl-kompatibel port med inbyggd extra signalförstärkare, eller så behöver du en adapter.

Hdmi
Hdmi, en mångsidig kontakt

Är du fortfarande kvar på stenåldern kanske du också behöver en bra uppsättning analoga ingångar. Scart-kontakt, som dominerade på 90-talet, börjar bli rejält sällsynt, men de flesta tv-apparater har komposit och/eller komponentingång för video och analog ingång för åtminstone stereo-ljud. Då är det lätt att koppla in till exempel en scart-ansluten gammal vhs med en billig adapter.