Hur fungerar smart-tv-plattformen?

Slutligen behöver du en bra nätverksuppkoppling, fast kabel om du har möjlighet eller wifi, vilket de flesta nyare tv-apparater har stöd för. Ordet Smart i smart-tv innebär nämligen framför allt att det är en tv som är direkt uppkopplad på internet och har en inbyggd liten dator med många kul funktioner.

Det kan handla om inbyggd mediaspelare som kan ansluta till nätverksdiskar och ofa eller dvr-funktion, alltså möjligheten att spela in tv-program, pausa mitt i direktsändning och spola fram och tillbaka, om tv:n har en hårddisk inbyggd (extremt ovanligt) eller om en kan anslutas via usb (mycket vanligt).

Samsung tizen
Samsungs smart-tv-plattform bygger på Tizen, samma som i deras smartklockor

Här kan det också finnas tillgång till strömmande mediatjänster som Netflix, Spotify, Viaplay, Youtube, SF Anytime och Plejmo, inbyggd webbläsare, Facebook-app, spel och för det mesta en inbyggd app-butik med fler funktioner som du kan ladda hem och installera.

LG WebOS
LG kör Web OS, som har sina rötter i gamla PalmOS för handdatorer

Tänk dig tv:n som en stor surfplatta, som du styr med mobilen. En del tv-apparater har till och med mikrofon och kamera inbyggda eller som extra tillbehör så att du dels kan styra den med röstkommandon och gester, dels använda dem för till exempel videosamtal i Skype-app.

Panasonic Firefox
Panasonic hade länge ett eget system, men har nyligen bytt till Firefox TV i en del modeller..

De flesta tv-tillverkare har helt egna smart-tv-operativsystem, med egna gränssnitt och separat funktions- och app-utbud som kan variera rejält. Men det börjar bli ner samlat på den fronten. Sony och Philips använder Googles Android-baserade system, med Google Play som appbutik. Det var länge en rörig historia, men har i och med version nummer 8 börjat bli riktigt bra.

Android TV
Android TV har numera stöd för Google Assistent på svenska.