Chromecast, Apple TV – eller datorn rätt in i tv:n?

En extra kul sak med tv-apparater med Android TV är att de har inbyggt Google Cast-stöd. Google Cast är en teknik som gör att du kan använda mobilen eller surfplattan (och även Chrome-webbläsaren i en dator) för att strömma innehåll till tv:n. De flesta appar som kan visa video eller spela ljud på din Android-telefon har en Google Cast-ikon, kan skicka videoström till Google Chromecast.

Google Chromecast

Den som inte har tv med Android TV-kan skaffa en Chomecast-dongel för några hundralappar och plugga in i en ledig hdmi-port. Värstingversionen av Chromecast kallas för Ultra och kostar 775 kronor hos Netonnet. Om du inte känner att du behöver streama i 4k går det även bra att köpa tredje generationens Chromecast med stöd för full hd i 60 fps för 399 kronor hos Kjell och Company.

Chromecast och Apple TV
Smartare än smart?

Apple TV

Kör du Iphone eller Ipad är det självklara alternativet en Apple TV. Den fungerar på precis samma sätt, koppla in i en hdmi-port och vips så har du en liten minidator och ett separat smart-system, samt möjligheten att strömma ljud och bild till tv:n med Airplay, Apples motsvarighet till Google Cast. Apple TV kostar 1 789 kronor hos Netonnet.

Datorn i tv:n

Oavsett om du har en stationär speldator eller en laptop, så är det superenkelt att använda tv:n som skärm, eller extra skärm till din dator. Det enda du behöver är vanligtvis en hdmi-sladd (eller ett trådlöst hdmi-alternativ) som du kopplar in i tv:n – klart.

I bland kan det behövas andra typer av sladdar, så som displayport, vga, med flera. Här hittar du en stor guide till hur du kopplar in datorn i tv:n.

Sedan finns det även ett gäng andra externa boxar som har en del smart-tv-funktioner. Har du till exempel tv från Comhem så är det troligt att du har en Tivo-box, och i den finns det också appar för till exempel Netflix och Youtube, och en handfull andra funktioner. För att inte tala om alla media-appar som är inbyggda i spelkonsoler.

Så det kan bli lite förvirrande. Du kan ha Netflix som app i tv:n, Netflix via Android-mobilen och Chromecast, Netflix via kabel-tv-boxen,, Netflix via Ipaden och Apple TV, Netflix via Xboxen, och Netflix via din pc om du också har den inkopplad med hdmi. Och sju gränssnitt, fem fjärrkontroller och mer huvudvärk än du förtjänar.

Så ta det lugnt, tänk efter före och bestäm dig hur du vill komma åt ditt innehåll. Det är lätt att komplettera med en extra pryl och ett extra inköp. Men utforska de möjligheter du har till fullo först, chansen är stor att lösningen faktiskt redan finns i din ägo.