Vad är en smart klocka? Vi reder ut begreppen

Helt plötsligt är armbandsur som inte bara berättar att du är sen till bussen hetare än de varit sedan sent 80-tal.

Då var en Casio med lcd-skärm och fler funktioner än en schweizisk armékniv det coolaste du kunde ha på handleden. Nu är det pekskärmar, bluetooth, pulsmätare, e-post och status i sociala medier som gäller. För att inte tala om att de har mer datorkraft, mer minne och fler skärmpixlar än en hemdator från den tiden.

Men vad är en smartklocka egentligen? Alla saker du har att göra med som har en digital del är mer eller mindre smarta. Är gamla tiders digitala armbandsur också smartklockor, eller är det vi ser nu någonting helt nytt? Vad är skillnaden på en smartklocka och en inte-lika-smartklocka? Och var passar alla dessa träningsarmband och hälsoarmband in i bilden?

Sanningen är att det inte finns något, tja, klockrent svar på de frågorna. Termen smartklocka definieras olika beroende på vem du frågar. En del klockor med vanligt mekaniskt ur samt ett gäng smarta sensorer och funktioner under skalet kallas också för smartklockor. I alla fall av dess tillverkare.

Samsung Galaxy Gear S
Samsung Galaxy Gear S. 

3 regler som definierar en smartklocka

Vi har valt att definiera en smartklocka på ungefär samma sätt som en smart telefon.

Bara för att den har ett datorchip och en liten skärm innebär det inte att den är smart nog för att kallas det. För att en smartklocka ska få kallas det ska den uppfylla tre krav.

1. Stor bildskärm. Tanken med en smartklocka är att den ska kunna fungera och se ut som du vill. I det ingår möjligheten att kunna byta urtavla efter tycke och smak. Digitalur eller visare, olika stil, typsnitt, färger och olika information på skärmen. De flesta smartklockor kommer med en hel uppsättning alternativ och för det mesta med fler som du kan ladda ner.

2. Uppkoppling. En smartklocka ska kunna kommunicera med omvärlden, ta emot information om sådant som e-post, statusuppdateringar på dina sociala medier, sms och andra informationsflöden. Den ska också kunna skicka data, till exempel information från sensorer, kommandon till mediaspelare, batteristatus med mera. I en del modeller kan det ske direkt med internet via wifi eller inbyggt 3g/4g-modem, men det vanligaste är att en smartklocka pratar med en smart telefon via bluetooth, och att telefonen står för den verkliga uppkopplingen.

3. Appar att ladda ner. Den viktigaste saken som skiljer en smart telefon och en dum telefon är möjligheten att själv välja vad den ska göra, precis som du kan göra med en vanlig dator. Du ska kunna ladda hem program, installera dem och köra. Samma sak gäller för en smartklocka. Du har en butik med appar och bläddrar bland och installerar dem på samma sätt som appar i telefonen.

Pebble Time
Pebble Time. 

Många användningsområden

Det vanligaste användningsområdet för en smartklocka (förutom att kolla vad klockan är, förstås) är som ett enkelt och bekvämt sätt att hålla koll på den nya tidens informationsflöde utan att behöva hala upp telefonen ur byxfickan eller handväskan.

Smarta telefoner har ju växt från 3,5 tum i en Iphone 4 för fem år sedan, till mellan fem och sex tum i skärmstorlek i dag. De är inte alls lika smidiga att snabbt fiska fram och kolla vad klockan är, läsa ett sms eller mejl eller kolla i mötestider i kalendern. Då är det så mycket enklare att bara ta en snabb titt på handleden när det plingar till att du fått nytt meddelande.

För det mesta kan du också hantera samtal via klockan. Ringer telefonen i fickan är det enkelt att kolla på klockan vem det är, och svara med ett klick. Har du då handsfree i örat så slipper du helt att böka med telefonen.
Sensorer för träning

Många tillverkare väljer också att stoppa in en mängd andra funktioner i de små datorerna på handleden. Vanligt är att smartklockor har sensorer för position, hälsa och träning.

Fitnessarmband och bärbara navigeringsprylar av olika slag har blivit populära ungefär samtidigt som smartklockorna. I en smartklocka kan du kombinera de funktionerna med meddelande och telefon-funktionerna i en och samma behändiga pryl. Det kan handla om stegmätare, pulsmätare, höjdmätare, gps, kompass, barometer med mera, och kan användas med inbyggda appar i klockan eller med tränings- och navigeringsappar i mobilen.

Smartklockor kan göra väldigt mycket, och då de flesta har lika kraftfulla små processorer under skalet som en billigare mobiltelefon så finns det stor möjlighet för smarta app-utvecklare att komma på nya roliga användningsområden. Det finns redan nu en mängd små spel till flera av de stora smartklockorna, och fler smarta och underhållande (och ibland bara fåniga) appar dyker upp varje dag.

Apple Watch
Apple Watch. 

Smartklockan ersätter inte din mobil

Givetvis har klockorna begränsningar. De är inte någon ersättare till din mobil. Även om en av förra årets mest uppmärksammade modeller, Samsung Galaxy Gear S, faktiskt hade sim-kort och gick att ringa med så var det hopplöst opraktiskt. I senaste versionen av klockan har Samsung struntat i den funktionen.

Klockorna är bra för att hålla koll på inkommande mejl, sms, Twitter-uppdateringar och Facebook-meddelanden, men med deras minimala skärmar blir det svårare om du vill svara på dem.

Många klockor stödjer i och för sig tal-till-text, men tillförlitligheten för sådant är som alltid halvdan och du lär inom kort sakna ett vanligt, hederligt tangentbord.

En extra separat elektronisk pryl innebär ju också ett extra batteri att ladda upp innan det ger upp. De flesta klockor har en batteritid ungefär som en bra smartphone, mellan en och två dagars användning mellan uppladdningarna. Med det finns de som står sig upp till eller över en vecka.

Blir du lyckligare ju fler skärmar du har med dig och på dig? Är du heligt trött på att gräva i fickan efter telefonen varje gång den buzzar till?

Har du redan fitnessarmband men önskar att det kunde lite mer? Då kanske en smartklocka är prylen för dig. Men vilken ska du välja?