Efter katastrofen Vista kom Windows 7 och ställde det mesta till rätta. Windows 8 följdes snabbt av 8.1 som fixade många saker användare hade klagat på men samtidigt ändrades gränssnittet på ett sätt som många inte uppskattade. Microsoft insåg att det behövdes rejälare tag och när Windows 10 släpptes i somras fick det mycket goda betyg av många recensenter. Vi höll också med och gav det 8 av 10 i betyg.

Apple har å andra sidan hållit sig till att släppa en ny större uppdatering av OS X i princip varje år sedan många år tillbaka, och förändringarna har varit gradvisa och ganska försiktiga med några få undantag. Nya funktioner har tillkommit, medföljande program har förbättrats, och det blir bättre för varje år.

Med Windows 8 och OS X Mavericks och Yosemite var det ganska tydligt att Apple låg steget före i utvecklingen. Med ett färskt och fräscht Windows 10 och ytterligare en finputsning av OS X är det dags att jämföra de båda igen – och avgöra vilket system som är bäst idag.

Gränssnitt

Med Windows 8 försökte Microsoft bygga ett system som skulle fungera likadant på både surfplattor och vanliga pc. Det fungerade inget vidare, och många användare valde att behålla Windows 7 istället. Windows 10 tar ett annat grepp och behåller likheterna mellan versionerna där det passar men låter de skilja sig där det är bättre. Startmenyn är tillbaka och det känns inte längre som att du förväntas ha en pekskärm – men samtidigt känns systemet enhetligt och modernt.

Mer enhetlighet betyder också färre möjligheter att anpassa gränssnittet. Det kanske inte hade varit så farligt om det inte var för att Microsoft har inspirerats av Henry Ford och erbjuder Windows 10 i alternativen mörkt och ännu mörkare. Att det fortfarande finns appar och traditionella program med olika gränssnitt är förvirrande, men nu kan du i alla fall hantera fönstren för appar på samma sätt som program.

Gränssnitt

OS X El Capitan har ytterst små förändringar av gränssnittet jämfört med OS X Yosemite. Övergången till en mer platt design har redan gjorts, och Apple har ingen orsak att göra stora ingrepp i en beprövad formel.

OS X har alltid haft en fördel över Windows i menyraden som gör det lätt att komma in i nya program eftersom alla program har samma funktioner på samma plats. På många andra plan är de båda systemen egentligen ganska lika. Du har multitouchgester på styrplattor istället för kortkommandon om du föredrar det, kontextmenyer är en viktig komponent i ett snabbt arbetsflöde, och så vidare.

Windows 10 minskar Macens försprång rejält, men med en del kvarvarande brister når det inte riktigt hela vägen.

Rondvinnare: El Capitan

Fönsterhantering

Innan Windows 10 släpptes hade OS X ett mycket stort övertag i hanteringen av många öppna program. Mission Control och virtuella skrivbord tillsammans med bättre hantering av flera anslutna skärmar ger massivt ökad produktivitet.

I Windows 10 har Microsoft i ett jättekliv kommit ikapp – och faktiskt förbi – Apple i fönsterhantering.

För det första har Windows 10 Aktivitetsvyn, en direkt motsvarighet till Mission Control som du når med windows-tab. Där ser du alla öppna program och virtuella skrivbord och kan snabbt och enkelt skapa nya skrivbord, flytta program till dessa, och även stänga enskilda programfönster. Det senare är något som saknas på Mac. OS X är dock lite bättre på att hantera många öppna program och har fler kortkommandon för att växla mellan skrivbord.

Fönsterhantering

Användare med stora skärmar har alltid haft dilemmat att antingen använda helskärmsläge och bli av med en massa yta eller manuellt hantera fönsterstorlekar. Med Windows 10 har det blivit busenkelt att snabbt fördela flera program över skärmen. Du kan ha upp till fyra program som tar upp halvor eller fjärdedelar av skärmen.

El Capitan har fått en liknande funktion i ”split view”, men det är en variant på helskärmsläget och du kan inte lika enkelt öppna andra program vid sidan av utan det passar bäst när du använder just två program omväxlande, till exempel om du sitter och skriver en uppsats och har webbläsaren intill för att slå upp och citera andra texter.

Rondvinnare: Windows 10

Sök

Det här är ett annat område där Microsoft har jobbat riktigt hårt på att komma ikapp Apple. Det tråkiga är att det beror på var du bor – eller kanske rättare sagt på vilka inställningar för språk du vill använda – huruvida vi kan säga att det har lyckats eller inte.

Med inbyggt stöd för Cortana, Microsofts avancerade röststyrda assistent, blir sökfunktionen i Windows 10 mycket kraftfull och på flera områden snäppet bättre än OS X:s Spotlight. Men Cortana finns ännu inte på svenska, så om du vill använda det måste du ställa in datorn att vara på engelska och med amerikanska platsinställningar, vilket till exempel påverkar hur datum visas.

Sök

Har du systemet på svenska försvinner Cortana och även om den vanliga sökfunktionen också har förbättrats är den inte i närheten lika bra som Spotlight.

Apple har visserligen också lagt till förbättringar som bara finns i USA och några andra länder, men de gör snarare att Spotlight har en sportslig chans mot Cortana.

Rondvinnare: El Capitan (i alla fall tills Cortana kommer på svenska)

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning