Min son hade laddat i flera dagar för att få en helkväll med sitt nya spel Destiny för Xbox One. Han hade själv sparat sin veckopeng länge och handlat skivan för 300 kronor, och i lördags var det så äntligen dags.

Det var bara ett problem. Det krävdes en liten uppdatering innan det gick att starta spelet. 17 gigabyte. Att behöva förklara för honom att det skulle ta några timmar innan han skulle kunna gå ut och spela online med sina kompisar (de hade givetvis redan gjort upp en tid på förhand) var inte lätt. Och med enbart 4g-uppkoppling hemma insåg jag samtidigt att en ganska stor bit av månadskakan skulle gå åt till den här ”uppdateringen”. Är ens spelet 17 GB stort från början frågade jag mig själv, samtidigt som jag fick be min dotter att vara restriktiv med Netflixandet under tiden ”uppdateringen” tickade på.
 
Missa inte: Fler krönikor från M3:s medarbetare

Kunde inte gå och lägga mig 

Ett par dagar senare valde jag att ta steget över till IOS 9, för att kunna uppdatera Apple Watch till OS2. Den här uppdateringen var inga 17 gigabyte, men jag gjorde misstaget att starta igång processen efter midnatt en vardagkväll. Väl igång kom jag på att jag var tvungen att vänta in hela processen då jag inte hade ställt något morgonalarm i mobilen. Någon timme senare var jag uppdaterad och klar, men redan dagen efter upptäckte jag den första buggen.

Sväng vänster om trettio … yards?

Jag skulle lämna in min bil på service på en ny verkstad och kickade igång navigatorprogramvaran från Tomtom, som jag använt i många år. Helt plötsligt snackade appen engelska med mig och pratade om yards och miles istället för meter och kilometer. Jag letade febrilt runt i inställningarna men hittade ingen språkinställning. En snabb googling avslöjade att jag inte var ensam om problemet, massor av arga Tomtomanvändare hade efterlyst en lösning i apptillverkarens forum. Felet låg inte hos Apple verkade det som, men för mig innebar själva uppdateringen att min dyraste app inte längre fungerade som den skulle.

Väl framme på Volkswagens verkstad frågade jag om de kunde serva min bil medan jag väntade. Svaret jag fick var lite oroväckande.
– Det beror på om vi behöver uppdatera mjukvaran eller inte.

Missa inte: Så lurade Volkswagen myndigheterna

Skrämmande sårbara operativssystem

Värst är ändå uppdateringshysterin på pc-sidan. Jag har installerat om två Windows 7-maskiner hemma de senaste veckorna, och en snabb koll i Windows Update avslöjade att det fanns 131 kritiska uppdateringar. Och några valfria. Trots att jag lagt in service pack 1.

Är det bara jag som tycker att det är helt galet? Visst kan jag låta operativsystemet ligga och sköta det här automatiskt i bakgrunden (kontrollfreak som jag är vill jag dock ha koll), men är det inte skrämmande att systemet är så skadligt från början?

Men det finns ändå två program vars uppdateringar jag stör mig mest på- Java och Adobe Reader. Två program jag inte klarar mig utan men som ständigt stressar mig, både på Macen och på pc:n.