Ni känner till historien vid det här laget; Sonos introducerar ett helt nytt sätt att sprida musiken i hemmet och får verka i stort sett utan konkurrens i några år. Sent omsider vaknar tillverkare som Harman och Denon till liv och lanserar riktigt intressanta alternativ. Samsung, LG, Panasonic och nu senast Sony försöker också, men snubblar på målsnöret. Antingen på mjukvarusidan eller när det kommer till prestanda.

Vad alla multiroom-lösningar har gemensamt är att de kommunicerar i hemmanätverket via wifi, eget nätverk via wifi-direct eller med Airplay. Fördelen är givetvis räckvidden, som i stort sett bara begränsas av hur ditt nätverk är uppbyggt och inte hur nära du sitter med uppspelningsenheten. Beroende på vilken specifik lösning som används går det även att få riktigt hög ljudkvalitet. Dessa lösningar innebär också att uppspelningen inte avbryts vid inkommande samtal osv.

Izzy BM5
Izzy BM5 finns i ett par färger. Än så länge ha vi dock bara sett den svarta i svenska butiker.

Udda uppkoppling

Bluetooth som används i de flesta bärbara högtalare är ofta begränsade till en sammankopplad enhet, även om det kommit lösningar för att koppla ihop två enheter och skapa ett stereo-par. De dras också just med problemet att inkommande samtal stör.

Philips Izzy skiljer sig från de andras lösningar radikalt och kommunicerar med din uppspelningsenhet via just bluetooth. Och att komma igång är busenkelt. I kartongen finns en strömadapter och den kubformade enheten, Izzy BM5. Den är elegant formgiven, rent utav snygg, men hårdplasten känns billig och just – plastig. På ovansidan finns ett stort kromfärgat vred för volyminställning samt fyra knappar för funktionerna av/på, gruppering, bluetooth samt play/pause.

Wifi, men inte för dig

Den första av enheterna du ansluter din smartphone eller platta till via bluetooth blir automatiskt så kallad ”Master” till vilken de övriga enheterna sedan kopplar upp sig mot. Nästa högtalare vi kopplar in börjar kommunicera inom ett par sekunder med Master-enheten efter ett tryck på group-knappen. Ett tryck till, och högtalaren kopplas ifrån och kan användas separat.

Högtalarna kommunicerar med varandra i ett eget trådlöst nätverk via 802.11n-standarden, en lösning Philips kallar Izzylink och i detta nätverk går det att ansluta upp till fem högtalare. Ingen router, inga lösenord eller någon dedikerad app med olika musiktjänster behövs alltså.

Givetvis går det att bara införskaffa endast en enhet och använda den som en vanlig bluetooth-högtalare men då finns det intressantare alternativ, och det unika med Izzy är just multiroom-funktionen via bluetooth. Enligt tillverkaren ska räckvidden vara upp till 100 meter under gynnsamma förhållanden. Vi körde systemet i en stor lägenhet med tjocka betongväggar och det fungerade klockrent i alla rum.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning