Sida 1: Inledning
Sida 2: Prestanda och funktioner
Sida 3: Omdöme och betyg

Sonys kanske största dragplåster på IFA-mässan i september var de tre nya Xperia-mobilerna, och kanske framförallt Sony Xperia Z5 Premium med sin galet högupplösta 4k-skärm. Den får vi vänta på i någon månad till. Först väljer Sony att släppa de andra två.

Först ut var Xperia Z5 Compact som fullständigt krossade motståndet i storleksklassen runt fyra och en halv tum. Det är just nu bara den och nya Iphone 6S som levererar riktig prestanda och andra premium-kvalitéer i det formatet.

Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5 har blankt glas framtill och matt glas baktill. Frågan är hur smart det är med tanke på hållbarhet och vikt. Men snyggt ser det ut. Tyvärr är kanten runtom glaset lite jobbigt vass.

Nu kommer standardmodellen, Sony Xperia Z5. Den är istället på 5,2 tum och har full hd-skärm där Compact hade 720p-skärm, samt kostar en tusenlapp mer. Förutom måtten, skärmen och priset är de mer eller mindre identiska. Den enda skillnaden vi kan hitta är att Sony Xperia Z5 har tre gigabyte ram-minne istället för två, antagligen för att den mer högupplösta skärmen kräver lite mer av den varan.

Så det borde bli nära nog fullträff även den här gången, eller?

Missa inte: Test: Sony går på total knockout med grymma Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 – Inte så greppvänlig

Nej, tyvärr inte. För det första är det en helt annan konkurrens bland premium-telefoner på fem tum och mer. Här hittar vi Samsung Galaxy S6, Iphone 6S Plus, LG G4, HTC One M9, Googles Nexus-telefoner med flera… och snart ett par riktigt vassa Lumia. För det andra är det en del saker Sony kan komma undan med i ett mindre format, som inte riktigt funkar lika bra när telefonen blir större.

Sony Xperia Z5
Här ser vi volymkontroll, Xperia Z5:s separata kamera-knapp och den stora på/av-knappen som också är en kompetent fingeravtrycksläsare. Xperia Z5 finns i fyra färger och alla ser ut att säljas i Sverige. Dock kan vissa modeller vara exklusiva till olika återförsäljare och operatörer.

Sony Xperia Z5 är en relativt klumpig telefon jämfört med de senaste premium-konkurrenterna från Samsung, Apple, Huawei med mera. Den är antingen inte tunn nog, eller för kantig för ett bekvämt grepp.

Stuket funkade bättre i mindre format, men här är det något som gör den obekväm att hålla i längre tider. Samma sak med på/av-knappen på sidan, som tillika är fingeravtrycksläsare. På compact-modellen satt den så att det var lätt att komma åt den med tummen i höger hand och med pekfingret med vänster. I Z5:an är den svårare att hantera med vänsterhandsgrepp.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning