Överfallslarm är en övergripande, något luddig, term som klumpar ihop personliga larm tänkta att bära med dig.

De är överlag små, för ett himla oväsen och är tänkta att skrämma bort hot och dra uppmärksamhet till sig.

De sju överfallslarm som lyfts i den här testen är alla billiga och väldigt högljudda. Det lägsta ligger, enligt förpackningen, på 110 decibel (dB), och det är förbaskat högt. 120 dB anses vara smärtgränsen, men vitsen är förstås inte att skada utan att skrämma bort.

Under vårt testande får vi erfara att ljuden verkligen drar uppmärksamhet till sig. Till vår "undsättning" kommer allt från undrande boende till bryska vakter och kollar vad som pågår. Till följd av detta fick tjutandet flyttas till landet, där djurlivet måhända hade ett och annat att säga om saken.

Klart är i alla fall att det är ett himla oväsen, som ett billarm fast mer intensivt. På ljudfronten gör alla överfallslarm i det här testet sitt jobb, men hur är de att använda?

Personal Panic Guard
Bra plast, men Personal Panic Guard känns tung i sammanhanget.

Personal Panic Guard

En nyckelringsmodell, som förstås inte ska sitta på en nyckelknippa om denne förvaras undanstoppad, är Personal Panic Guard.

Här är det blå semitransparent plast som gäller, vilken förvisso känns mer kvalitativ än plasten i fler av de andra larmen, men samtidigt inte. Personal Panic Guard är nämligen såväl större som tyngre och har bara en fästpunkt.

Tanken här är att du ska fästa nyckelringen i kläderna, väskan, eller något annat som du kan dra hårt från. Det rör sig nämligen om en dra ut sprinten-mekanism här, och eftersom överfallslarmet sitter fast i sprinten så är det bara att rycka till. På pappret låter det här bra, men frågan är hur det blir i verkligheten?

Riskerar överfallslarmet fastna i något, och blir sprinten “trött” så att den lossnar lättare efter användande? Det beror helt och hållet på hur du använder Personal Panic Guard, men är värt att tänka på. Som tur är stänger du av larmet genom att peta in sprinten igen, så det är inte hela världen om den lossnar. Otrevligt är det däremot.

Fakta

Dra ut sprint-mekanism
Liten lampa
Utbytbart batteri
Ljudnivå: 110 dB
Pris: 80 kr
Läs mer: Teknikmagasinet

Trevlig plast
Naturlig fästanordning
Billig

Tung
Stor
Bara en fästanordning

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10
Personal Attack Alarm och Bodyguard Trygghetslarm
Två snarlika nyckelringsalarm.

Personal Attack Alarm och Bodyguard Trygghetslarm

Här kommer ett dubbeltest, för de här båda överfallslarmen - Personal Attack Alarm och Bodyguards Trygghetslarm - är ganska typiska för nyckelringsmodellen, och närmast identiska.

Alarmet aktiverar du genom att dra ut en sprint i sidan på det äggformade larmet. Ett kraftigt ryck fungerar, men tvåhandsgrepp är förstås lättare. Det finns även en liten LED-lampa för att hitta rätt i mörkret, om så skulle behövas, mest som en eftertanke.

Fördelen med de här överfallslarmen är att de är billiga. I övrigt är de plastiga och känns dessutom onödigt stora, något som kommer igen på flera av överfallslarmen i det här testet. Det är uppenbart att ingen vill ta den här marknaden med storm designmässigt.

Med det sagt, för runt hundringen kan du köpa dig lite extra säkerhet, så vad förväntar du dig egentligen?

Fakta

Dra ut sprint-mekanism
LED-lampa

Ljudnivå: 130-140 dB
Strömförsörjning: Utbytbart batteri (AAA)
Pris: 99-129 kr
Läs mer: Bodyguard Trygghetslarm och Personal Attack Alarm


Prisvärda
Lampa
Lätta


Plastigt
Säkrast med tvåhandsgrepp
Känns klumpig

 
Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10


Personal Torch Alarm

Personal Torch Alarm
 

Låt oss lämna nyckelringsmodellen en stund, och titta på Personal Torch Alarm. Det här överfallslarmet är tänkt att fästas med ett clip, och passar därmed utmärkt på insidan av en väska, på ett bälte eller dylikt.

Larmet aktiveras genom att en sprint dras ut, vilken i sin tur sitter i en rem som du kan fästa runt handleden, eller i något annat med medföljande hake. Det är med andra ord möjligt att sätta fast larmet i handväskan, och remmen runt handleden, och vips går larmet om någon rycker väskan.

Den här fästesmodellen är inte alls dum, och kan tillämpas på flera olika vis.
Personal Torch Alarm för inte bara oväsen, utan - som namnet antyder - det blixtrar och har sig också. Det sitter en liten men kraftig LED-lampa i ena hörnet, så det här larmet går verkligen när det går.

Designen är inte mycket att hänga i julgranen, dessvärre. Det är en plastig, om än hyfsat rejäl, liten låda som passar mer på ett arbetsbälte, än till en snitsig utstyrsel. Personal Torch Alarm är varken snyggast eller minst, men tveklöst det mest effektiva överfallslarmet. Därför är det vår testvinnare.

FaktaBästa köp
Dra ut sprint-mekanism
Blixtrande lampa
Utbytbart batteri (9V)
Ljudnivå: 138 db
Pris: 129 kr
Läs mer: Best buy Sweden


Riktigt högljudd
Blixtrande lampa kompletterar oljudet
Fästs med clip

Stor
Inte direkt lyxplast
Ful

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning