Efter ett antal år av hajp och succé har intresset för surfplattor dalat rejält. Under både 2014 och 2015 var det inte ovanligt att läsa om surfplattans död från förståsigpåare i branschen… även från oss! Men sanningen är kanske snarare att surfplattan blev en vardagspryl och att det inte fanns så mycket mer intressant att säga om den. När alla som ville ha en Ipad, Nexus eller Galaxy Tab skaffat en, så var de så pass bra att det inte fanns någon orsak att köpa ny.

Det andra som hänt är att surfplattor och bärbara datorer blivit en och samma sak. Det började med att Microsoft ville tvinga oss alla att köra pekskärm med Windows RT i Surface. Det blev ingen framgång förrän Surface Pro kom, utrustat med riktiga Windows. Nu har en hel kategori växt fram med så kallade pc-plattor, alltså surfplattor som kör ett vanligt Windows.

Pc-plattan nästan ikapp...

Till en början var pc-plattorna tunga och klumpiga, alltför strömslukande och med trist lågupplösta skärmar jämfört med IOS- och Android-alternativen. Med tiden har dock pc-plattan blivit bättre och bättre och i dag är de nästan ikapp när det gäller strömsnål teknik och mobil design. De bästa plattorna med IOS och Android är fortfarande lite tunnare och lite lättare, men skillnaden blir mindre och mindre för varje ny pc-platta vi ser.

En Windows-platta har i gengäld med sig hela funktionaliteten och mångsidigheten i en bärbar pc. De flesta användare använder också sin pc-platta på det sättet – som en notebook tillsammans med tangentbordsdocka eller bärbart bluetooth-tangentbord.

Surfplattor

... liksom mobil-plattorna 

Teknikutvecklingen har inte stått still för de traditionella surfplattorna heller. Senaste mobila processorerna som Snapdragon 820, Apple A9X och Exynos Octa är prestandamässigt uppe i notebook-klass. Det är till och med numera precis samma processorer i många Android-plattor som i Windows-plattorna, för att inte tala om i många bärbara Windows-datorer.

Även här ser vi en satsning på att göra plattorna mer mångsidiga. Flera tillverkare har släppt ”pro”-plattor med funktioner för företag och tillbehör som gör dem till lika mycket bärbar som en pc-platta. Apple, Microsoft, Google och många andra utvecklare har på senare tid släppt kontors- och produktivitets-appar till Android och IOS som är i klass med de som finns till Windows och OSX. Åtminstone nästan.

Det finns en platta som passar, oavsett om du bara ska surfa, mejla och kolla Facebook eller om du vill göra mer – avnjuta film och tv-serier i hd-kvalitet, redigera Word- och Excel-filer, sköta vardagsekonomin via nätbank och bokföringsprogram, sortera och redigera semesterfotona eller spela (enklare) spel. Med rätt tillbehör och appar har du det bästa av två världar. I alla fall så länge du är bekväm med det lite mindre formatet. Har du jobbat på en så liten netbook-pc tidigare är skillnaden minimal – förutom att moderna plattor har högre prestanda och grymt mycket bättre skärm.

Många plattor kvalificerar

I det här testet har vi samlat de allra bästa surfplattorna vi kunde hitta just nu i storleksklassen runt tio-elva tum, oavsett om de kör Android, IOS eller Windows. Så länge de är hyfsat nya – lanserade i år eller förra året, har högupplöst skärm på minst 1080p och är kraftfulla nog för professionella appar och högupplösta media. Det blev en rejäl samling plattor med prislappar från 2 500 kronor till strax under 10 000 kr.

Med så här vitt skilda plattor med vitt skilda tänkta användningsområden ville vi ta reda på vilka som var lämpliga för vad. Är Android bara för soffsurf och Youtube? Överraskar Windows? Därför delade vi upp bedömningen i tre områden:

Vardag: Plattornas förmåga att hantera enkla vardagliga saker som att googla fram information, kolla in Facebook, skicka mejl och göra sådant som ta bilder och ringa Skype-samtal. Här är pekskärmskontroll, handhållen komfort, batteritid och kvaliteten på kamerorna viktigast.

Underhållning: Många använder surfplattorna som Youtube- och Netflix-maskiner och vill mer än annat ha sjysst kvalitet på filmen när de ligger på sofflocket eller drar upp plattan på långflygningen. Hur bra är bildskärm och ljud, avkodar de högupplöst film snyggt? Här kollar vi också på spelprestanda samt de olika operativsystemens spelutbud.

Jobb: Kan plattan vara mer än bara skoj? Windows-plattorna har alla kontorsjobb och produktivitet i fokus, hur är det med Android och IOS? Vi kollar prestanda, app-utbud, kontroll utöver pekskärmen och hur bra utbudet av sådant som dockningsmöjligheter och tangentbordstillbehör är. 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare vi kunde hitta som hade enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt.nu hade surfplattor till försäljning som matchande våra kriterier: Lanserad under 2015 eller 2016, bildskärm på minst 1920x1080 pixlar och skärmstorlek på mellan 9 och 11 tum. Tillverkare som hade både Windows- och Android-plattor erbjöds att ställa upp med en platta av varje.

Av de tillfrågade tackade två leverantörer, Asus och Toshiba, nej till att delta då de inte hade tillräckligt aktuella modeller. Ett flertal plattor lånades privat till testet, bland annat Huawei Mediapad 10 M2 och Microsoft Surface 3. Testet kompletterades med en handfull surfplattor som vi testat under vintern och våren, där vi gjorde enstaka extra mätningar av batteritid, samt uppdaterade prisinformationen.

Plattorna testades fabriksnya eller efter systemåterställning och påföljande systemuppdateringar. Prestanda testades med verkliga livet-scenarion bestående av navigering på webbsidor med respektive plattas standardwebbläsare, hantering av stora pdf-dokument, uppspelning av h.268-kodad video i 1080p och 4k-format (nerskalat till respektive plattas skärmupplösning), uppspelning av webbvideo i 1080p-format från Youtube och Netflix, samt hantering av avancerade presentationsdokument i Microsoft Powerpoint. Batteritiden mättes med uppspelning av 1080p-film från Youtube, samt dokumentredigering i Microsoft Word och navigering på webbsidor.