Lenovo Thinkpad 10 2 – Bra prestanda i trist businessplatta

Det här är ytterligare en platta med namnförvirring. Vissa kallar den Lenovo Thinkpad 10 2, andra säger Thinkpad 2 10, occh en del bara Lenovo Thinkpad 10… men mumlar ”andra generationen” efteråt. I vilket fall som helst är det en Windows-platta främst för jobbet, och precis som HP:s platta går att få i en mängd olika konfigurationen. Den vi kom över råkade ligga på precis samma pris som HP-plattan, men känns betydligt mer värd de pengarna.

Den har en mer tråkig och fyrkantig design men är mer slimmad och lätt, och även om det inte är borstade metallytor så känns den välbyggd och proffsig. Den är nio millimeter tjock och precis som flera Windows-plattor ganska tung. I gengäld har den externa anslutningar (usb 3 och hdmi), modern processor och vad som verkar vara ett rejält batteri. Lenovos platta är den enda i testet som vi endast hittade till salu med 4g-modem. Samtliga plattor i testet finns annars med eller utan 4g, men vi valde i den mån vi kunde att testa wifi-versionen. Det finns så många sätt att få uppkoppling numera att ett separat sim-kort i plattan känns opraktiskt.

Lenovo ThinkPad 10 2

Vardag: Plattan täcker utan problem alla dina enklare behov, men den höga vikten kan vara ett problem. Det är samma processor här som i Microsoft Surface 3, men av någon anledning går det mesta lite segare. Wifi går snabbt, plattan har nfc-stöd, och stor usb-port på sidan är alltid praktiskt.

Underhållning: Skärmen är relativt ljusstark men samtidigt ganska blek i kontrasten i mörka partier. Det funkar bra på webbsidor och i Office-dokument men är mindre njutbart i filmer eller om du vill visa foton. Högtalarna gör ett godkänt jobb utan att egentligen imponera. Thinkpad 2 10 och Surface 3 har snäppet bättre prestanda än de andra Windows-plattorna, och på dessa två går det faktiskt att köra en del enklare vanliga pc-spel med bra flyt.

Jobb: För att spela pc-spel, eller för den delen jobba effektivt behöver du riktigt tangentbord och mus. Här har Lenovo ett gediget utbud av tillbehör. Precis som för HP-plattan handlar det då om att lägga på många kronor på en redan alldeles för hög prislapp. Det är inget som känns värt det för en privatanvändare eller ett litet kontor. Lenovo har som alltid ett gäng bra program och service- och säkerhetstjänster förinstallerade. Men vi är tveksamma till prisvärdet.

Fakta Lenovo ThinkPad 10 2 20E30013MS
Systemkrets/processor: Intel Atom x7-Z8700, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 10,1 tum ips, 1920x1200 bildpunkter (224 ppt)
Kameror: 5 megapixel m led bak, 1,2 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.0, micro hdmi, headset, dockningsport
Kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, gps, nfc, 4g
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 8h 25min webbvideo, 13h 30min blandad användning
Storlek: 25,7 x 17,7 x 0,91 cm
Vikt: 618 gram
Pris: 9 500 kr
Läs mer: lenovo.com/se/sv/

Klicka här för att köpa på Amazon.com

plus

Bra prestanda (men underpresterar ändå lite)
Gott om uppkoppling och anslutningar
Bra dockningsalternativ
Bra batteritid

minus

Småtråkig design
Blek bildskärm
Väldigt dyr

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10