Microsoft Surface 3 – Pc-plattans urmoder imponerar

Surface är pc-plattans urmoder, men det dröjde ändå till version tre av den innan Microsoft bestämde sig för att gå ifrån arm-arkitektur och gamla mossiga Windows RT. Numera känns denna 11-tummare mer som en nerbantad, prispressad och fläktlös version av stora plattan Surface Pro. Köper du en fabriksny Surface 3 levereras den med Windows 10 Home, men en del exemplar på butikslager kan ha Windows 8.1.

Surface har en egensinnig design med kantiga ytor, utfällbart stöd baktill och rejäla externa portar på sidorna. Visst ser den snygg ut, men formgivningen gör den ganska obekväm att bära runt och använda som just surfplatta. Stödet är däremot både stadigt och väldigt praktiskt, oavsett om du ansluter tangentbord eller ställer upp plattan fristående som digital fotoram eller bio på köksbordet.

Microsoft Surface 3

Vardag: Det lite större formatet och den kantiga designen gör att Surface 3 är mer en platta att ställa eller lägga på bordet än att bära runt på. Med en extra tum skärmstorlek känns även skrivbordsläget mer behändigt att jobba med på pekskärm. Surface 3 har samma processor som Lenovo Thinkpad 10 2 men vi upplever den som betydligt snabbare, kanske tack vare den rena Windows-miljön.

Underhållning: Med bra lyster i färgen presterar skärmen en trevlig bild. Kontrasten i mörka partier är inte optimal, vilket påverkar filmvisning negativt. Vi har å andra sidan sett mycket värre. Ljudmässigt gör den inte bort sig, men är samtidigt långt ifrån den mest välljudande plattan i testet. Som tidigare nämnts är spelutbudet för Windows-surfplattor inget vidare, men liksom Lenovo-plattan har Surface 3 kapacitet för enstaka pc-spel.

Jobb: Ska du ha en Surface 3 måste du nästan oundvikligen ha ett Surface-tangentbord också .Det kostar runt en tusenlapp, men då Surface 3 är ganska prisvärd jämfört med till exempel snarlika Lenovo-plattan så känns det inte som en blodig extrautgift. Då blir plattan en alldeles utmärkt notebook. Vi föredrar egentligen en mekanisk docka med gångjärn, men det är nog en vanesak. Slutligen har Surface 3 displayport istället för hdmi-utgång, något som generellt brukar vara vanligare på arbetsplatser än hemma.

Fakta Microsoft Surface 3 7G6-00018
Systemkrets/processor: Intel Atom x7-Z8700, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 10,8 tum ips, 1920x1200 bildpunkter (209 ppt)
Kameror: 8 megapixel bak, 3,5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3, mini displayport, headset, dockning, micro usb för laddare
Kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 8h 40min webbvideo, 14h 15min blandad användniing
Storlek: 26,6 x 18,7 x 0,85 cm
Vikt: 619 gram
Pris: 5 800 kr
Läs mer: microsoft.com/surface/sv-se/

plus

Smart utfällbart stöd
Bra prestanda
Utmärkt batteritid
Bra tangentbordstillbehör

minus

Kantig och otymplig.
Något blek kontrast i skärmen

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10