Acer Iconia Tab 10 – Budgetplatta med dåliga kameror

Testets billigaste platta kommer från Acer. Iconia Tab 10 heter den… eller A3-A30, beroende på vilken butik du råkar hitta den i. Acer har presenterat en uppföljare, men den hann vi inte få tag på till testet. A3-A30 lär dock inte ta slut i butikerna på ett bra tag, och även den är en intressant platta.

Chassit är i plast, och den är något tyngre och tjockare än de andra Android-plattorna, men bekvämt utformad och lätt att greppa. Den har en ips-skärm med bra betraktningsvinklar och högtalare med riktigt behagligt stereo-ljud. Prestanda ligger efter de dyrare plattorna, men inte alls så mycket som prislappen indikerar. Det mesta vi gör flyter på problemfritt.

Acer Iconia Tab 10

Vardag: Trots det låga priset har Iconia Tab 10 både ac-wifi och nfc-chip, något som billigare plattor ofta saknar. Plattans kanske svagaste del är två rätt mediokra kameror. Fem megapixlar med bleka färger baktill, och två framtill. Tyvärr är dess inbyggda mikrofon inte heller något vidare. Varma färger och låg ljusstyrka i skärmen gör en inte så övertygande att surfa på längre tid.

Underhållning: Skärmen har 1920x1200 pixlars upplösning vilket räcker långt, och för filmvisning stör de varma färgerna mindre. Högtalarna ger inte direkt någon hifi-känsla, men det är välbalanserat stereo-ljud med godkänd kvalitet i både diskant och bas. Visst finns det bättre Nexflix-plattor, men troligen inte till det här priset. Plattan ligger lite i lä för spel, men de flesta titlar vi testar klarar Intels grafik av att köra.

Jobb: Det här är mest en platta för slösurf, lite mejl och film, men inget att sköta seriösa sysslor på. Den stödjer pekpennor men vi blir inte direkt övertygade av precisionen, och något specifikt tangentbord till Iconia Tab 10 har inte Acer. Det finns ett till dess lillebror, en 8-tumsmodell, men inte till 10-tummaren där vi verkligen skulle uppskattat det. Tredje parts bluetooth-tangentbord funkar givetvis, med det är aldrig lika praktiskt.

Fakta Acer Iconia Tab 10 A3-A30-14Y5
Systemkrets/processor
: Intel Atom Z3735F, 1,33 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 2 GB
Lagring: 32 GB emmc, plats för micro sd
Bildskärm: 10,1 tum ips, 1920x1200 bildpunkter (224 ppt)
Kameror: 5 megapixel fram, 2 megapixel bak
Anslutningar: Mikro usb 2.0, headset
Kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 5.0
Batteritid: 7h 25min webbvideo, 9h 30min blandad användning
Storlek: 26 x 17,6 x 0,95 cm
Vikt: 540 gram
Pris: 2 500 kr
Läs mer: us-store.acer.com

plus

Bra uppkopplingsmöjligheter
Bra skärm för film
Fördelaktigt pris

minus

Inga topp-prestanda
Halvdana kameror
Plastigt chassi

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10