Apple Ipad Pro 9,7 tum 256 GB – Suveränt bra men galet dyr

PC för Alla Bra valNyaste Ipad-modellen på 9,7 tum har samma ”pro”-namn som den 12-tummare som Apple lanserade i höstas, men den har mycket mer gemensamt med Ipad Air 2 än med sitt större syskon. Den har exakt samma skärmstorlek och upplösning, och samma mått och vikt. Detta trots att den har en hel del nyheter. Till exempel bättre färgomfång och smarta ljussensorer i skärmen, uppgraderad kamera med blixt och klart förbättrade högtalare.

Framförallt är den utrustad med nya processorn A9X. Det gör den till den klart kraftfullaste plattan i sin storleksklass just nu. A9X kan mäta sig med Core M- eller kanske till och med Core i3-notebooks, och kan även skryta med imponerande spelgrafik. Trots det är det fortfarande strömsnål teknik och batteritiden är i princip lika bra som i Ipad Air 2.

Ipad Pro 9,7 tum

Vardag: Trots biffig hårdvara hör Ipad Pro 9.7 till de tunnaste och lättaste plattorna och med aluminium-matt baksida med mjukt rundade kanter så är den riktigt bekväm att bära runt på. Nya ljussensorn som anpassar färgtemperaturen till rummet ger störande varma toner, men det kan vara en smaksak, och den går att stänga av. Kameran baktill fotar i 12 megapixlar och filmar i 4k och framtill får vi en utmärkt kamera för Facetime.

Underhållning: Ipad-plattorna lider av samma problem som Samsung Galaxy S2: Det så kallade 4:3-formatet passar inte riktigt för film, som oftast är i 19:6. Vi får med andra ord dras med svarta kanter i ovan- och underkant. Annars är det väldigt lite att klaga på. Nya högtalarna är imponerande och ger näst bäst ljus i testet efter Huaewi Mediapad, och på spelsidan är det ingen platta som slår en Ipad Pro. Grym prestanda och bästa spelutbudet på IOS är en svårslagbar kombination.

Jobb: Den heter Ipad Pro, och visst, det går att jobba som ett proffs på den, även om den har få jobb-specifika funktioner. Den har precis som stora Pro-plattan stöd för Apples nya pekpenna Pencil, och Apple har nu släppt ett eget riktigt bra ställ med tangentbord. Med både mobilversionen av Microsoft Office och Apples egna Pages, Numbers och Keynote blir vi bortskämda med bra kontorsappar.

Fakta Apple Ipad Pro 9,7 tum 256 GB MLQ72KN/A
Systemkrets/processor
: Apple A9X, 2,26 GHz dual core
Grafik: Power VR GT7900
Minne: 2 GB
Lagring: 256 GB emmc
Bildskärm: 9,7 tum ips, 2048x1536 bildpunkter (264 ppt)
Kameror: 12 megapixel m led (bak), 5 megapixel (fram)
Anslutningar: Lightning (usb 2), headset
Kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: IOS 9
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, Pencil-stöd
Batteritid: 7h webbvideo, 14h 20min blandad användning
Storlek: 17 x 24 x 0,61 cm
Vikt: 437 gram
Pris: 8 162 kr
Läs mer: apple.com/se

plus

Extremt bra prestanda
Välbyggd och bekväm
Utmärkt ljud
Smarta funktioner och bra tillbehör

minus

Priset

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10