Apple Ipad Air 2 64 GB – Billigare än Pro-modellen

PC för Alla Bra valMed Ipad Pro 9,7 tum släppt, finns det någon anledning att alls titta på Ipad Air 2? Det är ju precis samma platta, fast sämre på flera punkter. Jodå, det finns en viktig anledning, priset. Ipad Pro 9.76 tum är bra, men också rejält dyr. Ipad Air 2 är fortfarande en av världens bästa surfplattor i det här formatet, men flera tusenlappar billigare än Pro-plattan. En del av prisskillnaden beror på mindre lagring, men långt ifrån allt.

I prestanda och kvalitet, liksom i pris, ligger Ipad Air 2 närmare de bästa Android-plattorna. A8X-pretsen var en av de bästa mobila processorerna innan Iphone med A9 och sedan Ipad Pro med A9X kom och petade ner dem ett pinnhål. Bägge Apple-plattorna har bra batteritid och enkel, smart säkerhet med fingeravtrycksläsaren Touch ID.

Apple Ipad Air 2 64 GB

Vardag: Upplevelsen med en Ipad Air 2 är i det närmaste identisk med Ipad Pro. Det är en väldigt bekväm och välbalanserad platta. Du lär i alla fall i dagsläget få svårt att hitta IOS-appar som inte Ipad Air 2 också klarar galant. En rejäl nackdel är att Ipad-plattornas kameror är betydligt enklare. 8-megaopixlaren baktill är fullt godkänd, men lågupplösta kameran framtill är rätt så trist.

Underhållning: Med samma skärmformat som Ipad Pro och mer än tillräcklig prestanda för högkvalitativ videouppspelning är det ingen större skillnad på bildupplevelsen. Däremot är ljudet inte en lika imponerande upplevelse. Vi får relativt bra ljud, men elementen är väldigt tätt placerade på undersidan så stereoffekten är halvdan. Än så länge kan Ipad Air 2 köra hela IOS spelutbud, men i framtiden kan eventuellt en del krävande spel bli Pro-exklusiva.

Jobb: Förutom att Ipad Air 2 inte har Pencil-stöd så känns den som en lika kompetent platta för kontorsjobb och Ipad Pro 9.7 tum. Apples tangentbord funkar även här och app-utbudet är det samma. Bägge IOS-plattorna lider en aning av att inte ha muspekarstöd i till exempel Pages eller Word, men pekskärm funkar för det mesta bra även där.

Fakta Apple Ipad Air 2 64GB MGKM2KN/A
Systemkrets/processor: Apple A8X, 1,5 GHz triple core
Grafik: PowerVR GX6650
Minne: 2 GB
Lagring: 64 GB emmc
Bildskärm: 9,7 tum ips, 2048x1536 bildpunkter (264 ppt)
Kameror: 8 megapixel (bak), 1,2 megapixel (fram)
Anslutningar: Lightning (usb 2), headset
Kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: IOS 9
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 7h 40min webbvideo, 13h blandad användning
Storlek: 17 x 24 x 0,61 cm
Vikt: 437 gram
Pris: 4 990 kr
Läs mer: apple.com/ipad

plus

Goda prestanda
Välbyggd och bekväm
Många smarta funktioner
Bra på det mesta

minus

Halvdana kameror
Fortfarande ganska dyr

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10