Philips kallar tekniken Rapid Air och den använder het cirkulerande luft istället för olja, eller som komplement till en mindre mängd olja, för att skapa den där knapriga friterade ytan på ett nyttigare sätt än med en traditionell fritös. Visst låter det bra på pappret, men fungerar det i praktiken?

Viva Airfryer HD9220
Teflonlådan går att köra i diskmaskinen, men lådan rymmer ganska liten mängd mat.

Den första Airfryermodellen lanserades redan 2010, men den nya Viva Airfryer HD9220/20 är snyggare och har lite fler finesser. Här finns exempelvis 30-minuters timer och manuellt vred för temperatur upp till 200 grader. Och både teflonlådan och matgallret går att diska i diskmaskinen.

Smart design
Själva designen är smart då den inte tar speciellt stor plats på köksbänken utan istället bygger på höjden. Att använda maskinen är superenkelt, det du ska "fritera" lägger du helt enkelt i lådan i underkant, sedan ställer du in tid och temperatur. Vi testade att fritera 800 gram pommes frites (vilket är maxkapacitet) och resultatet blev riktigt imponerande. Innan friteringsprocessen slungade vi potatisen i en skål med en tesked olja. Efter 20 minuter plingade det till i timern och resultatet var klart godkänt. Visst känner vi skillnad mot den flottigare varianten vi får med en vanlig fritös, men det blir betydligt godare att köra potatisen i Airfryern än på plåt i ugnen.

<img src="/polopoly_fs/1.592553.1415115350!imageManager/500426754.png" />
Timern är praktisk och den ger ifrån sig ett högljutt plingljud när maten är redo.

Faktum är att Philips maskin fungerar lite som en varmluftsugn i miniatyrformat. Du kan även baka potatis i den, eller varför inte grädda en kaka? Här blir det dock tydligt att kapaciteten är i underkant, vilket är en av maskinens nackdelar. En annan är att prislappen är lite i överkant.

Omdöme
Vi gillar helt klart konceptet och den retrocoola designen. Och resultatet blir utan tvekan godare än torr ugnsgräddad pommes frites samtidigt som du drar ned ordentligt på fettintaget. Kapaciteten är lite begränsad och fläkten är lite störande, men i övrigt är det här en smart maskin gör jobbet bra.

Gott och nyttigt resultat
Snygg och smidig maskin
Timer

Kapaciteten
Prislappen

Betyg: 4 av 5

Fakta

Information från: Philips
Pris: 1 790 kr inkl moms
Effekt: 1 425 W
Kapacitet: 0,8 Kg
Timer: Ja, 30 minuter