Uppdatering 22 oktober: Michael J. Fox postade nedanstående på Twitter i går kväll amerikansk tid. Nike har gjort klart sina självknytande skor, och det första paret skickades självklart till "Marty" själv.

2015

I slutet av Tillbaka till Framtiden lämnar Doc Brown Marty utanför sitt hem i Hilldale och åker till framtiden. I Tillbaka till Framtiden 2 – som börjar några sekunder efter slutet på första filmen – kommer Doc tillbaka. Bilen flyger, han bär konstiga kläder, och han tvingar med Marty tillbaka till framtiden.

Han dyker nämligen upp 21 oktober 2015 – med andra ord idag. Väl där förundras Marty av alla nymodigheter som folk har kommit på under de trettio år som gått sedan hans 1985.

Robert Zemeckis och Bob Gale skrev in en massa futuristisk teknik, men hur har det egentligen gått i verkligheten och hur förutseende var författarna?

1. Hoverboard – Nja, men nästan …

Hoverboard
Utan någon närmare teknisk förklaring svävar människorna i filmen runt på dessa coola, svävande hoverboard-brädorna.

Den uppfinning kanske de flesta tänker på när det gäller Tillbaka till Framtiden 2 är den svävande skateboarden, eller hoverboarden. Hur den funkar får vi inte reda på. Det närmaste vi har kommit är Lexus Slide som bara fungerar på magnetiskt underlag och måste fyllas på med flytande kväve för att få magneter att bli superkonduktiva. Men det går i alla fall att åka på en bräda som svävar, och det är ju inte så illa pinkat.
Besannats: Nja.

Tillbaka till framtiden
Lexus slide kräver ett magnetiskt underlag men är det närmaste vi kommer i dagsläget.

2. Självknytande skor – I pipen men inte mer

För att passa in i framtidens 2015 måste Marty klä sig i tidstypiska plagg. Det första han tar på sig är självknytande skor. De har blivit så kultförklarade att Nike för ett par år sedan gjorde riktiga skor i samma design, dock utan automatiken.

Självknytande skor
Nike tillverkade replicaskor 2011 som gick loss på många sköna kronor. Dock utan den självknytande funktionen …
Självknytande skor
Trots välritade patentansökningar har vi fortfarande inte fått se dem i verkligheten …

I vintras sade Nikes designer Tinker Hatfield att företaget håller på att ta fram riktiga självknytande dojor som ska börja säljas i år, men än så länge har vi inte sett röken av dem och under natten mot torsdagen avslöjades att utvecklingen är klar och Michael J. Fox har redan fått det första paret. Wired har även publicerat ett brev från Nike till Fox.

Första paret självknytande Nike

Besannats: (Uppdaterad) Ja! Från och med idag.

 3. Automatiska kläder – Långt ifrån!

Självtorkande jacka

Nästa plagg var en mysko jacka i okänt syntetmaterial som var alldeles för stor. Ett snabbt klick på en knapp längst ner anpassade storleken. Några minuter senare, efter en jakt på hoverboards där Marty plumsar i en damm och blir dyngsur visar jackan sin andra tekniska landvinning – den är självtorkande med inbyggd fläkt. Vi har visserligen aningen mer avancerade material för funktionskläder idag, men riktigt hit når vi inte.
Besannats: Nej


 4. Flygande bilar – Klassiker men fortfarande inte verklighet

Flygande DeLorean

Är det något vi kan lita på att vi hittar i filmers framtidsvisioner så är det att vi snart kommer ha flygande bilar, och så också i Tillbaka till Framtiden. Så länge vi inte gör banbrytande upptäckter i hur gravitation fungerar och kommer på något sätt att negera den lär detta aldrig bli verklighet, men en kan väl få drömma?

Det stämmer inte det minsta med filmens flygande bilar, men flera företag har ändå försökt bygga "bilar" som kan konverteras till flygplan. Se här exempelvis, och även här.
Besannats: Nej