Tryck på knappen för att läsa artikeln så som den bör läsas på Internationella Caps Lock-dagen.

22 oktober är internationella caps lock-dagen, en dag då vi firar den lilla knappen mellan shift och tabb som förvandlar vanlig grå och trist vardagstext till ord som ingen kan undgå.

Det första firandet av dagen inträffade år 2000 på initiativ av Derek Arnold på communityt Metafilter (till minne av tv-shop-kändisen Billy Mays firas caps lock-dagen även 28 juni).

CAPS LOCK

Caps lock var för länge sedan mest ett enkelt sätt att kunna skriva text som behövda vara versal av olika anledningar, exempelvis på formulär av olika slag. I internets tidiga dagar saknades stöd för typografiska stilar i till exempel e-post, vilket gjorde det svårt att visa att något ord var extra viktigt (vilket annars hade markerats med kursiv eller fetstil).

Efter hand började folk använda versaler till att visa upprördhet och idag tolkar många en text helt i versaler som att den skriks ut.

...om det inte är en disclaimer i ett användaravtal eller garantibeskrivningen till någon pryl. Då indikerar versaler snarare ”okej, här slutar jag läsa”.

Undersökningar har visat att det går långsammare att läsa text i versaler. Redan 1914 lade Daniel Starch märke till detta fenomen, och senare forskare har bland annat visat att vi måste stanna upp mycket oftare i sådan text.