Vi brukar då och då testa ljudkort, framförallt för den som vill ha lite bättre tryck i lurarna eller datorhögtalarna till spel eller bioupplevelsen i en bärbar dator. För de inbyggda kretsarna i nästan varenda pc är under all kritik om du är det minsta kräsen. Till exempel testade vi nyligen Asus Impresario, ett riktigt bra ljudkort i konsumentklass som dessutom hade inbyggd bluray-brännare.

Men här har vi en typ av pryl som vi i vanliga fall inte brukar testa, då de mer hör hemma bland extremt inbitna hifi-entusiaster än i datorvärlden. Digitala usb-DACar (Digital to Analog Converter) är för det mesta alldeles för dyra och alldeles för inriktade på de som har hörlurar för många tusenlappar och hifi-anläggningar för fem- eller sexsiffriga belopp.

Henry Audio USB DAC 128 mkII
USB DAC 128 mkII har en enkel låda med lätt industriella vibbar, men den vita panelen framtill ger den en elegant finish.

USB DAC 128 mkII från norska Henry Audio går lite mot strömmen genom att vara en extremt prisvärd produkt i sin klass. Så pass prisvärd att den kan vara intressant för de som varit nyfikna på riktig high-end hifi men som känt att investeringströskeln varit för hög. Den kostar 1998 kronor och beställs direkt från tillverkarens hemsida.

Minimalism i form och funktion

Det är en liten tre och en halv centimeter hög dosa i aluminium och lackat plexiglas med en diod framtill och tre kontakter baktill, en usb och två rca kontakter. Den pluggas in och används precis som vilket usb-ljudkort som helst. Vi testade den i en pc med Windows 10, och pluggar vi in den i datorns usb-port så identifieras den direkt av Windows som en ljusuppspelningsenhet. Standarddrivrutinen i Windows ger stör för USB Audio Class 1 (förkortat UAC1) vilket innebär som bäst ljud i 24 bitar och 48 kbps. Det är bättre än cd-kvalitet redan det, men det finns också en drivrutin för USB Audio Class 2 (UAC2) att ladda ner. Med den installerad får du stöd för upp till 32 bitar och 192 kbps, men bara i program som har stöd för ljudprotokollet ASIO.

Henry Audio USB DAC 128 mkII
På baksidan är det sparsamt med anslutningar. De två knapparna används främst för att byta mellan de två lägena för usb-ljud.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning