De flesta ljudkort vi är vana vid har massor av extra funktioner och styrmöjligheter. Förutom just DAC har de audioprocessor för effekter, olika stereolägen, equaliser och så vidare. De har också nästan alltid både mikrofoningång (och därmed även motsatsen till en DAC, en ADC), inbyggd hörlutsförstärkare och antingen mekanisk eller mjukvarustyrd volymkontroll för den.

Inget sådant hittar vi här. USB DAC 128 mkII är en enda sak; en DAC. Den tar emot digital information om stereoljud och översätter till analogt stereoljud i ett volymläge, det optimala för just den DAC-krets som sitter i, en Asahi Kaseis AKM4420. Volymkontrollen i Windows funkar alltså inte för att kontrollera den. Har du reglage i din mediaspelare så får du använda de istället. Eller helst ställa de på max och kontrollera volymen analogt.

Skillnaden hörs direkt

Sedan är det upp till dig vad du kopplar rca-kabeln vidare till. Vi kopplade dels in DAC:en direkt till ett par bra hörlurar från Shure som vi brukar använda för ljudkortstester, dels via ett hörlursslutsteg från Argon och samma par lurar. För om den bar har en enda funktion så vill det ju till att den bemästrar den funktionen väl.

Henry Audio USB DAC 128 mkII
Vill du kunna plugga in ett par bra lurar behöver du ett separat slutsteg emellan. I alla fall om du vill kontrollera volymen på ett vettigt sätt.

Och jodå, vi blir inte besvikna. Detaljrikedomen är hög ända ner i djupaste basregistret, även om det kanske inte är så kraftfullt. Det är upp till en bra equaliser i hifi-anläggningen att åtgärda. Å andra sidan kan vi med slutsteget trycka på rejält utan att diskanten blir för vass. Och eftersom ljudet var så rent från DAC-lådan så blev det uppenbart att slutsteget producerade märkbart bakgrundsljud, något vi inte märkt med andra ljudkort och mediaspelare vi provat på. Går vi åt andra håller och dämpar volymen genom att sänka gain-nivån så tappar vi fortfarande nästan ingenting av detaljåtergivningen. Det är imponerande.

M3 rekommenderarOmdöme

För två tusen kronor är det här kanske lite i saftigaste laget, men för den här kvaliteten är det faktiskt något av ett kap. Det beror ju givetvis på vilken sorts ljudöron du har. Den som ändå bara spelar hårt komprimerade mp3-or och Spotify på spara-bandbredd-läge lär inte ha någon glädje av den. Men har du till exempel en media-pc i vardagsrummet eller en laptop, och vill ha en bra koppling mellan musiken i den och en snäppet bättre stereoanläggning, så kan det här vara prylen för dig.

Fakta Henry Audio USB DAC 128 mkII

Tillverkare: Henry Audio
Typ: Externt ljudkort
Gränssnitt: Usb 1.0/2.0
Ljudformat: 2.0 stereo
Samplingskrekvens: Upp till 32 bitar 192 kilohertz
Asio-stöd: Ja, for Windows
Systemkrav: Dator med Usb
Anslutningar: Mini usb, rca stereo audio ut
Pris: ca 2 000 kronor


Enkel att installera och använda
Utmärkt ljudkvalitet
Liten och diskret
Prisvärd för den som uppskattar bra ljud

Mycket begränsad funktion
Separat slutsteg krävs för hörlurar

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning