Vi tänker oss att strömmen försvinner under kvällstid i hela landet mitt i kallaste vintern. Ingen vet riktigt vad som har hänt eller hur lång tid avbrottet kommer vara. Termometern visar på minus 20 grader utomhus. Vi koncentrerar oss på en familj bestående av fyra personer, boende i en normalstor villa någonstans i Sverige.

Värt att nämna är att i händelse av ett plötsligt och omfattande elavbrott ansvarar kommunen för att medborgarna inte kommer till skada. Förmodligen kommer provisoriska uppsamlingsplatser att sättas upp i exempelvis skolmatsalar. I detta scenario har dock familjen valt att stanna hemma. 

Elavbrott statistik

De första timmarna

Status: Osäkerhet
Det första som märks är att det blir mörkt i huset. Familjen tittar ut genom fönstren och märker att grannarnas hus också är mörka. I detta skede fungerar fortfarande mobiltelefonen, och familjen söker förmodligen information den vägen. Då familjen inte vet hur länge elavbrottet pågår börjar så sakta osäkerheten att gnaga på dem. 

Efter flertalet timmar

Status: Planering
Efter ett tag slutar vattenpumpen att pumpa ut färskt vatten. Eftersom våra fönsterrutor läcker värme kan det vara en bra idé att täcka dem på något sätt. Det är också värt att börja planera var i huset man bör vistas. Exempelvis är det klokt att stänga in sig i köket, och stänga dörrarna. Nu finns det även behov av att planera de praktiska detaljerna. Hur ska familjen sköta toalettbesöken? På vilket sätt ska maten tillagas? Har vi ett spritkök hemma? Nu börjar osäkerheten sprida sig.

Efter ett dygn
Status: Nedkylda
Om det är minus 20 grader ute är temperaturen i huset nu nere på 5 grader – det klarar i regel en frisk och påpälsad människa. Här gäller det därför att försöka hålla värmen tillsammans. En människa motsvarar värmen från en lampa på runt 60, 70 watt. En familj på fyra personer alstrar alltså en hel del värme, så det gäller att vara nära varandra.

En vecka

Status: Livsfarligt
Nu börjar vi prata om saker som aldrig tidigare har inträffat – och katastrofen är mycket nära. Polisen kommer få en enormt viktig roll. Utan ljus ökar risken för att det blir inbrott eller att människor börjar plundra. Familjen kommer behöva elda upp möbler för att få värme. Folk börjar frysa ihjäl.

En månad till flera månader

Status: Samhället har förändrats
Ett scenariot där vi står utan el har det aldrig planerats för. Det kommer slå ut allt inklusive samhällsordningen och hela det ekonomiska systemet. Vi pratar om ett samhälle vi inte har sett förutom i filmer.