CAll of Cthulhu

10. Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth

Headfirst Productions (Xbox, pc, 2005)
Om det nu går att utse en endaste skräckmästare ligger förmodligen H.P Lovecraft bra till. Hans böcker borde också passa utmärkt i spelform, men trots det är det få utvecklare som ens har försökt. Headfirst är ett undantag och deras Call of Chtulhu från 2005 är en genuint obehagligt, som utklassar de flesta konkurrenter om vi snackar ren skräckkänsla.

Missa inte: 10 spel du inte visste att du saknade

Här bygger Headfirst vidare på myten om Cthulhu-monstret, och du tar rollen som detektiven Jack Walters – vars uppgift är att hitta en försvunnen person. Det går, inte helt oväntat, snabbt utför.


Alien

9. Alien: Isolation

Creative Assembly (2014, Playstation 4, Xbox One, pc)
Alien-licensen har fått ett antal speltolkningar genom åren, men ingen har lyckats komma lika nära kärnan i originalfilmen som Creative Assembly. I likhet med filmen befinner sig huvudkaraktären Amanda Ripley (dotter till Alien-seriens Ellen Ripley) ombord på ett rymdskepp i omloppsbana tillsammans med en blödtörstig xenomorph. Det som gör Alien: Isolation så bra är dels att du inte är utrustad till tänderna med vapen, dels att xenomorphen dyker upp när du minst anar det (mycket av skrämseleffekterna är helt slumpartade). Visserligen är äventyret några timmar för långt, men överlag bör ingen skräckfantast missa det här.


Eternal Darkness

8. Eternal Darkness: Sanity’s Requim 

Silicon Knights (Gamecube, 2002)
Gamecube-exklusiva Eternal Darkness bygger på en idé som fortfarande är unik, trots att det har så många år på nacken. I takt med att du förlorar hälsa blir du också sakta galen, och när det börjar bli kritiskt börjar saker och ting att spåra ur rejält. Bland annat kan kameravinklarna bli förvridna, vilket ackompanjeras av skrik och viskningar. Vid andra tillfällen lyckas utvecklaren Silicon Knight lura oss att spelet håller på att radera våra sparfiler. 


Amnesia

7. Amnesia: The Dark Descent

Frictional Games (pc, Mac, 2010)
Den lilla Helsingbordsstudion Frictional Games kan definitivt sin skräck – vilket visar sig i att de har två titlar på denna lista. Amnesia: The Dark Descent är deras mest skrämmande spel hittils, och lyckades bland annat få Pewdiepie att panikskrika sig till kändisskap en gång i tiden. Här gäller det att undvika att ens se på fienderna, eftersom du (i likhet med Eternal Darkness) förlorar ditt förstånd allt eftersom. Du har heller inte mycket att försvara dig med och för att undvika att stryka med gäller det att gömma sig i skåp och garderober – alternativt lägga benen på ryggen.


Project Zero

6. Project Zero 2: Crimson Butterfly

Tecmo (Playstation 2, Xbox, 2003)
Oh, här har vi förmodligen vårt favoritspår i genren – japansk skräck. Handlingen är klassisk: två tvilligsystrar ska besöka sin favoritlekplats från förr, innan ett planerat byggnadsprojekt jämnar den från marken. Det ena leder till det andra och snart befinner sig de båda mitt ute i skogen, vid en till synes övergiven by – som givetvis kryllar av spöken. Och det enda sättet att besegra dem på är att ta kort på dem. Förvänta dig en hel del klassiska ”hoppa till”-moment och obehagliga flickor med svart, stripigt hår.