Hi-tech vs retro
Det finns naturligtvis hi-tech prylar som är väldigt bra att ha efter att den stora katastrofen inträffat. Led-lampor är ojämförligt mer ekonomiska än traditionella glödlampor. Solpaneler är ett välkommet tillskott i en värld där det inte längre finns något kraftnät. Det som väger tyngst kan dock vara vanligt, sunt förnuft – som att skaffa ett ansenligt förråd dieselbränsle.

– Tjugo liter diesel räcker för att ett av våra skyddsrum ska fungera i månader, berättar Paul. Det gäller dock att förbereda allt som man kommer att behöva i förväg, från bränsle till verktyg, medicin och vapen.

En del av utrustningen är ett slags hi-tech retro, sådant som var avancerad teknik för ett antal decennier sedan. Hit hör till exempel rörbaserade radiostationer, en teknik från 1960-talet. Rör-elektronik låter inte speciellt modernt, men den har en livsviktig egenskap: Den är så gott som
okänslig för emp-effekten.

prepper
Luftfiltret ska klara de flesta typer av biologiska hot.

En teknisk utmaning
Att bygga ett skyddsrum som håller för det mesta, inklusive en atombomb som exploderar på nära håll, är en teknisk utmaning. Det finns emellertid mycket kunskap och beprövade lösningar att hämta för den som är beredd att göra sin hemläxa. Det mesta har prövats, testats och experimenterats fram av forskare och ingenjörer i det amerikanska kärnvapenprogrammet.

–Ett antal skyddsrum av varierande storlek och design byggdes av den amerikanska armén i de områden där provsprängningar har ägt rum, berättar Paul Seyfried. Forskarna kände till på ett ungefär vilka effekter som skulle uppträda på ett visst avstånd från nollpunkten. Effekterna mättes upp i görligaste mån: kameror, accelerometrar, barometrar och alla möjliga sensorer placerades såväl i skyddrummen som utanför. Därför vet man exakt vilken design som är optimal, hur mycket övertryck en viss design tål och hur kritiska komponenter ska utformas.

– Skyddsrum byggda på vårt sätt klarar sig även relativt nära en fullträff. Det har vi fått reda på av ingenjörer som har varit med om och filmat provsprängningar. Därför vet vi att våra kunder klarar sig helt oskadda i miljöer där ingenting står kvar ovan jord.

Även om det finns väldigt litet hi-tech i själva skyddsrummet bygger designen och utformningen på avancerad fysik och omfattande erfarenhet. Manluckorna måste till exempel vara försedda med ordentliga värmesköldar, annars kan de smältas ner av värmevågen med säker död för skyddsrummets invånare som följd. Inga raka sträckor får förekomma mellan manluckorna och skyddsrummet – strålningseffekterna ska mini-meras i största möjliga mån.

Även i ett postkatastrofisk scenario behöver man basförnödenheter för att leva vidare. Att beställa pizza med mobilen kommer inte längre att fungera.
PaulSeyfried lever som han lär. Han har sett till att förse sig med ordentliga förråd av dieselolja, medicin och mat.

– Mitt eget matförråd kommer att räcka för mig och min familj i minst sju år. Det blir nog ingen lasagne men vi slipper att gräva upp rötter och äta insekter. Fullkorn, ris, bönor, linser, salt, socker, honung, kryddor etcetera är billigt att köpa och kan förvaras nästan hur länge som helst.