HTC One A9
Amoled-skärmen är ett av HTC One A9:s starkaste kort.

Ända sedan nyheter om nya versionen av Android 6.0, eller Marshmallow som den också kallas, började dyka upp tidigare i år har vi väntat på att Googles nya Nexus-smartphone ska visa upp vad systemet kan göra. För några veckor presenterades så också inte bara en, utan två nya Nexus-modeller. Nexus 5X släpps i slutet av denna vecka, och Nexus 6P dröjer till andra halvan av november.

Men de är faktiskt inte först, för HTC passade på att smita under radarn och började sälja en Android 6-telefon redan i fredags. HTC One A9 är en slimmad mobil i aningen under premium-prisklass, som satsar på design, lyxkänsla och smarta funktioner istället för extrem prestanda.

Lyckas de? Vi har hårdtestat över helgen och upptäcker en telefon som ger oss blandade besked. Å ena sidan vill den vara toppmodern och lyxig, stilmässigt uppenbarligen en Iphone för Android-folk, och skryter med ett gäng coola och avancerade funktioner. Å andra sidan är den på flera sätt en begränsad och begränsande smartphone.

HTC One A9
HTC One A9 är sju millimeter tjock.

Ny men inte nyskapande design

HTC One A9 är ett skarpt avbrott från tidigare rätt så massiva HTC-modeller. Inspirationen från just Iphone är väldigt tydlig. Men som vi sade när vi testade Asus Imac-inspirerade Zen AIO Pro, bra design är bra design, och den behöver inte vara originell för att vara lyckad. Och byggkvaliteten i chassi och knappar är i topp. Vi hade dock önskat att här få se en första telefon med usb c-kontakt istället för den opraktiska micro-usb.

Startar vi HTC One A9 ser den faktiskt bättre ut än en Iphone, tack vare en fantastiskt bra skärm. Det är en amoled-panel på exakt fem tum och 1080x1920 bildpunkter. Med oled-teknik har den givetvis perfekt svärta och för övrigt också riktigt bra färgåtergivning, och två förinställda färglägen, ett ”amoled”-läge som ger lite högre mättnad och ett srgb-läge med mattare färgtoner och lite varmare färgtemperatur. Maximala ljusstyrkan är inte riktigt i bästa divisionen, men skärmen är fullt läsbar även i starkt solsken om vi drar upp ljusstyrkan i topp.

HTC One A9
Ljusare ton, linsen i hörnet och en annan logga, och vi hade knappt kunnat skilja One A9 från en Iphone.

HTC One A9 16GB Pris vid test: 5880 kr.

Bästa pris just nu: 5766 kr