Att sätta likhetstecken mellan dagens Tomb Raider och Naughty Dogs kritikerhyllade Uncharted vore att göra det lätt för sig. Visserligen bygger de båda titlarna på spektakulära actionscener, oftast sådana där du klammrar dig fast vertikalt vid en bergvägg, samtidigt som helvetet brakar lös runt omkring.

Missa inte: Halo 5 greppar tag från första stund

Men där Uncharted kan beskrivas som en interaktiv berg- och dalbana är Tomb Raider i grund och botten ett äventyrsspel med actioninslag. Åtminstone är det vad utvecklaren Crystal Dynamics vill få oss att tro. Dessvärre var äventyrsdelen något åsidosatt i Tomb Raider från 2012. Tanken är att Rise of the Tomb Raider ska råda bot på den saken.

Tomb Raider
Det är betydligt mer äventyr och utforskande i fokus denna gång. Glädjande nog.

Skapa dina egna vapen
Inledningsvis är det lätt att ge Crystal Dynamics rätt i det här. Efter en kaotisk första timme placeras vi i kallaste Sibirien, och tvingas omgående jaga både argsinta brunbjörnar och tillverka våra egna specialvapen med hjälp av saker i närområdet. Att ta fram egen utrustning var något som föregångaren nosade på till viss del, men just den biten har blivit betydligt mer avancerad nu. Det mesta du hittar går på något sätt att använda – allt från glasflaskor (för att distrahera fiender) till giftsvampar (för att krydda sina pilar med).

Mer äventyr

Utforskningen har fått sig ett rejält lyft genom så kallade challenge tombs – kort förklarat med särskilda grottor, i vilka de gäller att lösa pussel för att komma åt skatter. Även det här inslaget syntes i föregångaren men Rise of the Tomb Raider hanterar den här biten på ett helt annat sätt. Dels är de många fler till antalet, dels erbjuder de en ordentlig utmaning. Vid flera tillfällen behöver vi klura både länge och väl för att förstå vad det är vi ska göra, och hur vi ska lyckas med det. För den som vill ha Rise of the Tomb Raider som ett mer traditionellt actionspel går det helt att bortse från det här inslaget. Samtliga challenge tombs är av frivillig sort, och inte alls nödvändiga för att klara av spelet.

Tomb Raider
Visuellt är inte Rise of the Tomb Raider årets snyggaste spel, men det bjuder på flera riktigt läckra sekvenser.

Bland förbättringarna märks också det visuella. Rise of the Tomb Raider blandar friskt mellan miljöerna, och vi får chansen att bekanta oss med allt från snötäckta skogspartier till grönskande dalar och kala bergskedjor. Rent tekniskt rår det inte på de allra främsta i genren, men då variationen är så hög gör det sak samma.

Rise of the Tomb Raider - 20 Year Celebration Edition (PS4) Pris vid test: 198 kr.

Bästa pris just nu: 169 kr