I september presenterade Google inte bara en utan två nya Nexus-mobiler, uppföljare till Nexus 5 och Nexus 6. Det var på tiden, inte minst för Nexus 5 som började kännas rätt så ifrånsprungen.

För nya Nexus 6 med namnet Nexus 6P har Google valt att gå från Motorola som tillverkare till Huawei. Först att släppas för försäljning i Sverige är dock Nexus 5X, som precis som förra årets Nexus 5 tillverkas av LG.

Samma lur men två olika namn

Det är alltid lite förvirrande det där med Nexus, då Google, tillverkarna och butikerna som säljer dem inte alltid verkar vara överens om vad de ska kalla dem. Så ser du en LG Nexus 5X eller en Google Nexus 5X är det alltså exakt samma smartphone.

Nexus 5X
Nexus 5X har greppvänlig matt baksida med stor, rund fingeravtrycksläsare mitt baktill. Till skillnad från andra LG-telefoner sitter dock volym- och på-knapp mer traditionellt placerade på sidan.

Nexus 5X är den lite enklare och billigare av de två, med enklare bildskärm, lägre prestanda och mindre minne – två gigabyte ram istället för tre och 16 eller 32 gigabyte att välja på istället för 32, 64 eller 128 gigabyte lagringsplats vilket Nexus 6P kan stoltsera med.

Enkel formgivning och mycket bekväm

Till det yttre är Nexus 5X en bekvämt och gediget byggd telefon med samma ytfinish som föregångaren Nexus 5 – en matt metallram och ett bakstycke i kvalitativ polykarbonat med reptålig ytbehandling som ger den en lätt gummiaktig känsla. Det låter kanske svettigt men är raka motsatsen. Det är en mycket bekväm lur att hålla i flera timmar i sträck.

Nexus 5X
Hur tunn Nexus 5X är beror på hur du räknar. Med eller utan kamera-puckel?

Med 5,2-tumsskärm och ett par millimeter kant runt skärmen på sidorna är den inte extremt kompakt, men dugligt tunn och lätt. En rätt så rejäl kameralins sticker ut baktill och lägger en millimeter till dess tjocklek. Under den sitter en fingeravtrycksläsare, något som Google nu anser bör vara standard på alla bättre smartphones.

På undersidan hittar vi vanligt 3,5 millimeters-headsetuttag, och nya usb c-kontakten. Det innebär nu inte att Nexus 5X kör usb 3.1, utan det är gamla vanliga usb 2 men med ny och mer praktisk kontakt. En laddare med lös usb c-sladd medföljer, så att du kan använda samma för att till exempel plugga in i en dator.

Nexus 5X
Usb typ c, något vi hoppas få se mer av i mobiler, och det snarast.

Google Nexus 5X H791 16GB Pris vid test: 4099 kr.

Bästa pris just nu: 4795 kr