Titel: Scream
Genre: Skräck
Premiär: 2015
Säsonger: 1
Tjänst: Netflix

Scream-filmerna har aldrig varit kända för sina djupa karaktärsskildringar eller sitt intrikata berättande och det är svårt att kalla de fyra filmerna för filmkonst när de växlar mellan avsiktligt tonårssplatter och oavsiktlig komik. Men att Scream-filmerna jobbar med genrens arketyper och oskrivna regler, och inte minst skapandet av en skräckikon i form av Ghostface, har varit tillräckligt för att ge dem kultstatus i genren. Den kultstatusen har använts för att sjösätta en tv-serie hos musikkanalen MTV, naturligtvis med kanalens tydliga stämpel i formspråket.

Scream
Skönt att bada...

Den nya serien, som hann få skräckregissören Wes Cravens avtryck innan han gick bort i augusti, är formad efter precis samma mall. En seriemördare som bär mask är lös i stan och den ena tonåringen efter den andra råkar illa ut. Stadens polis står maktlös inför galningen som samtidigt har kontakt med en oskyldig flicka. Allt medan stadens unga människor är involverade i olika intriger och triangeldraman.

Missa inte: Ash vs Evil Dead – årets blodigaste tv-serie

Även om konceptet är slitet och tio avsnitt på vardera 45 minuter kan verka mycket även för ett äkta splatterfan är Scream: The TV Series faktiskt både underhållande och fängslande. Skaparna Jay Beattie, Jill Blotevogel och Dan Dworkin lyckas göra serien både fräsch och relevant. De har också lagt in en hel del samtida element i historien som bidrar till att öka trovärdigheten. Till exempel är det som startar alltihop en video som går viral, där en av skolans nördar, Audrey Jensen (Bex Taylor-Klaus), kysser sin hemliga flickvän Rachel. Ett annat exempel som gör att serien känns nutida är karaktären Piper Shaw, som gör en Serial-liknande podcast om seriemördaren som är lös i stan.

Scream
... not!

Men även om det är en serie som verkligen är trogen sin genre så har den ännu inte hittat den perfekta balansen mellan karaktärerna och morden. Småaktigheten och rivaliteten är inte intressant eller mångfacetterad nog för att bära seriens dramatiska element, och därför blir det morden, och inte minst mördaren (i en ny mask), som ska bära alla de tio avsnitten – och det räcker inte alltid. Så intressant är Lakewood High trots allt inte, och när b-skådespeleriet bryter ut i full blom sitter man ofta och hukar sig framför skärmen.

Missa inte: 10 riktigt bra skräckfilmer på Netflix du förmodligen missat

Men man blir kvar, för man måste helt enkelt få veta vem det är som döljer sig bakom masken och vad som driver den personen. Det blir en slags guilty pleasure där det ena avsnittet avlöser det andra, men där man aldrig riktigt kan hålla reda på vem som är kär i vem eller vilka som är fiender respektive bästa vänner.

Första säsongen av Scream: The TV Series gick som sommarserie på MTV och finns nu att streama på Netflix. Serien är förnyad för en andra säsong.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Så vad är Scream Queens då?
Medan Scream alltså bygger på filmerna med samma namn är skräckkomedin Scream Queens ett försök att gå i en ny riktning med genren. Ryan Murphy-seriens centrum är Kappa Kappa Tau-föreningen och ett mord som begicks för 20 år sedan. Där Scream har Ghostface har Scream Queens en mördare som är klädd som en röd djävul. Okej, de har också skräckdrottningen Jamie Lee Curtis, känd från de klassiska Halloween-filmerna, på rollistan och hon verkar njuta av sitt nya jobb.


Stream Sverige
Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.