Xperia Z5 Premium drog verkligen blickarna till sig när den presenterades tidigare i höstas, och det var en sak som framförallt stack ut: skärmen. Sony har stoppat in en 5,5 tums ips-skärm på hela 2160x3840 bildpunkter, det vill säga 4k uhd. Samma som i en riktigt bra ny tv, med andra ord. Det andra som stack ut var designen, med en helt spegelblank baksida. För övrigt delar den specar och egenskaper med de två mindre modellerna Z5 och Z5 Compact. Dessa har vi redan testat. Vi älskade kraftfulla, behändiga och prisvärda Z5 Compact, men tyckte att Xperia Z5 missade målet lite.

Bekant men bra

Nu har vi testat Xperia Z5 Premium, värstingen i serien. Den är dyrare, större, tyngre, lyxigare och vräkigare på vissa punkter, med då småsyskonen bägge hade toppad prestanda och en av väldens bästa mobilkameror, så fanns det inte utrymme att maxa allt i Xperia Z5 Premium. På de punkterna är den helt enkelt fortfarande lika bra. Vilket ju är i världsklass bara det, men ingenting som är mer ”premium” än de andra två.

Sony Xperia Z5 Premium
Guldmodellen av Xperia Z5 Premium är onekligen snygg, men saknar den iögonfallande spegelytan. Alla knappar sitter på höger sida, lite ovanligt placerade från mitten och nedåt.

Kameran har vi synat i de andra två testerna, så vi går inte in på den i detalj här. Det är samma sensor, optik och app i alla tre telefonerna, och det är en av de bästa kameratelefonerna just nu. Snabb autofokus, bra manuella inställningsmöjligheter, bra hdr-funktion och utmärkt videostabilisering.

Likaså finns det inte så mycket att säga om systemet och mjukvaran. Det är samma Android 5.1, gränssnitt och uppsättning av appar här som i de andra två. Möjligheten att strömma från Playstation 4 och en bra aktivitetsapp hör till höjdpunkterna. Värt att nämna är också det bra stödet för hra-ljud.

Vad skiljer de tre modellerna åt?

Så låt oss kolla närmare på det som skiljer de tre modellerna åt, och börja med utseendet. Det första vi ser är att vi saknar den designfeature som gjorde den Z5 Premium vi först såg i september till en unik upplevelse. Det är visst bara en av de tre färgerna som telefonen kommer i som har spegel baktill. Vår testmodell är guldfärgad, och då är baksidan trist nog matt.

Eller, nästan matt, den har fortfarande blank glasyta, vilket gör att vi får det sämsta av två världar, ingen spegeleffekt, och en massa fingeravtryck. Xperia Z5 och Z5 Compact har även de glasbaksida (vilket man ju rent allmänt kan diskutera poängen med), men med matt yta på. Det hade varit bättre om vi ändå inte kan använda telefonen som spegel.

För övrigt är det samma utförande som Z5 och Z5 Compact. Sim- och sd-kort bakom vattenskyddande lucka, minimala men hyfsat välljudande högtalare framtill, på-knapp som dubbeljobbar som fingeravtrycksläsare på sidan och separat kameraknapp. Den har rundad aluminiumram runtom och glasytor fram och bak, och en lur som är lite tjockare än de flesta konkurrenternas. Men då Xperia-telefonerna är vattentäta och dessutom rymmer hela kameralinsen baktill utan att något sticker ut, så måtten kan vi ha överseende med.

Sony Xperia Z5 Premium
Det är det här vi vill ha, Kromglänsande varianten som du även kan ha som smink- eller rakspegel.
 
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Sony Xperia Z5 Premium E6853 Pris vid test: 7810 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr