Samtidigt som den linjära tablå-tv:n långsamt förlorar sin betydelse börjar en ny sorts tv-upplevelse ta form. Nu ska vi inte längre zappa mellan kanaler, utan mellan appar – åtminstone om teknikjättarna får bestämma.

Missa inte: Superguide – så kopplar du dina prylar direkt till tv:n

Tecken på det här skiftet har varit tydliga ganska länge, inte minst från tv-tillverkarna själva. De har på senare år begåvat sina apparater med nya uppkopplade funktioner. Systemen går som bekant under namnet smart-tv – men de lyckas sällan göra skäl för det namnet. Tv-tillverkarnas system tenderar istället att vara klumpiga att använda och begränsade i sitt utbud.

Apple och Google i strid om vardagsrummet

Även de amerikanska teknikjättarna har gett sig in i leken. Google har redan gjort ett flertal försök att erövra vardagsrummet, men har hittills bara lyckats med Chromecast. Samtidigt har Apple i flera år rönt framgångar med Apple TV, även om maskinen på senare har börjat framstå som ganska bedagad.

Nu tycks det dock vara skarpt läge. Googles Chromecast har vid det här laget sålt i miljontals exemplar, och nu har en ny version kommit. Google lanserade nyligen också sin satsning Android TV. Det är ett system som dels kan köras i separata mediaenheter, och dels är inbyggt i vissa tv-apparater. Apple har å sin sida slutligen uppgraderat sin Apple TV, och den nya lådan innehåller en mängd nyheter, bland annat ett helt nytt operativsystem.

Missa inte: Filmerna på Netflix du inte får missa

Därför ska du koppla upp dumburken

Vad vinner du då på att koppla upp ditt tv-tittande med något av de här systemen? Ganska mycket, ska det visa sig. Om du fortfarande tittar mycket på tablålagd tv ska du för all del inte klippa kabeln i första taget. Inget av de här systemen fungerar med tablå-tv (även om appen Magine, som finns till alla dessa plattformar, kan strömma en hel del av det tablålagda utbudet).

Däremot kan det vara väl värt att komplettera dumburkens inbyggda utbud genom att koppla in en smart maskin i en av hdmi-portarna på din tv. När du gör det får du plötsligt tillgång till hyrfilmer över nätet, spel, och massor av appar med strömmande video.

Äpplen och päron – men ändå svårt val

Att jämföra Chromecast och Apple TV är ingen självklarhet i och med prisbild och andra funktioner.

Trots svårigheterna finns dock goda skäl att ställa systemen mot varandra. Marknaden för smarta tv-enheter växer trots alla snabbt just nu, och det val som vid en första anblick kan framstå uppenbart är inte alltid det bästa.

En enhet är bäst på appar, en annan är bra för dig som helst strömmar från telefonen, eller ger många funktioner för pengarna. Vilken av dem är bäst för just dina behov?

För att gå till botten med den frågan har vi satt Apples och Googles visioner om framtidens tv på prov. I den här artikeln testar vi två maskiner som representerar de olika systemen: Den nya modellen av Apple TV och Googles senaste strömningssticka Chromecast Ultra.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Apple TV 32GB (4th Generation) Pris vid test: 1673 kr.

Bästa pris just nu: 1540 kr