Imax är ett varumärke som många filmintresserade i alla fall har hört talas om. Fram till i morgon har det inte funnits någon Imax-utrustad biograf i Sverige men nu är det alltså dags när det nya biopalatset i Mall of Scandinavia i Solna slår upp portarna.

Vissa invänder att vi visst haft Imax i form av Cosmonova som öppnade redan 1993 men det är en annan typ av teknik som kallas Imax Dome eller Omnimax. Där spelas specialgjorda filmer skapade för att visas på en kupol. Tekniskt sett en Imax-teknik men en annan sådan än den vi talar om här.

Star Wars The Force Awakens Imax
Star Wars The Force Awakens är en av de tre första filmerna som visas på Imax-biografen i Mall of Scandinavia.

Detta är Imax

De mest uppenbara skillnaderna på en Imax-biograf och en vanlig salong är två saker, dels en större skärm som är välvd och dels en brantare sluttning på golvet där stolarna står. Det gör att du kommer närmare och innesluts av duken oavsett var du sitter i salongen.

Skärmstorleken i Imax-biografer varierar en hel del, men det viktiga är att den ska vara anpassad till storleken på salongen. Enkelt uttryckt kan man alltså säga att upplevelsen av skärmens storlek ska vara densamma om du sitter i mitten av en stor eller en liten salong. Det biografen tummar på ska vara antalet platser i salongen, inte upplevelsen.

Skärmen i SF:s nya salong i Solna är 22 x 11 meter, vilket innebär nytt svenskt rekord då den tidigare största duken i landet ligger i Uddevalla och mäter 19,5 x 8 meter. Men storleken berättar inte hela sanningen.

En Imax-salong är uppbyggd på ett annat sätt än de biosalonger vi är vana vid då den inte är lika djup i förhållande till skärmen, som också är också högre.

Så stirrar man sig blind på siffror är världens största Imax-salong i Sydney med sina 35,7 x 29,7 meter betydligt mer imponerande än salongen SF har byggt. Men om vi för en stund litar på löftena från Imax ska alltså upplevelsen ändå vara snarlik när du väl fått din biljett och filmen har satt igång.