Skärpa och upplösning
Här kommer vi in i lite av ett omdebatterat ämne. Om vi kikar på historien är majoriteten av all biofilm filmad i 35 millimeter. Imax använde istället 70 millimeter, betydligt mer yta. Vid samma storlek på projiceringen som en vanlig film är alltså Imax skarpare, vid projicering på en Imax-duk blir skärpan densamma som för en vanlig film på en vanlig duk.

Om man bara jämför detaljskärpa mellan dessa format är en rätt bra jämförelse vanlig sd-video jämfört med full hd i 1080p (eller 2k som det kallas i biosammanhang).

Det här gällde dock analog teknik på riktig film. I dag använder moderna biosalonger digitala projektorer, oavsett om de visar Imax eller inte. Av SF-bios 233 salonger i Sverige kör alla 2k förutom 14 stycken som har 4k, denna siffra ökar från och med i morgon när Mall of Scandinavia öppnar och alla salongerna kör 4k.

Exakt vilken upplösning man får ut från 35 mm-film är inte lätt att mäta exakt men uppskattningar på mellan 6 000 och 8 000 linjer i bredd (alltså 6k till 8k) är det vanligaste. För 70 mm-film är uppskattningen ungefär det dubbla.

Trots det är det få som talar om suddiga biofilmer i dag. Orsaken till detta är att det är mer än bara upplösning som spelar roll förklarar Mats Kullander, som har byggt SF-bios biografer sedan 1979 och var projektledare för den nya Imax-salongen.

– En 35-millimetersfilm ligger på ungefär 8k men en 2k digital projektion är vida överlägsen. Kornen försvinner och bilden står still. Man tillåter två procent rörlighet på 35mm, säger Mats Kullander.              

De första generationerna digitala projektorer hade lite sämre svärta men var fortfarande bättre än analogt, i nyare projektorer har även problemet med svärtan försvunnit enligt Mats Kullander.

Imax-salongen använder som sagt två projektorer samtidigt. Var och en skickar ut upplösningen 2k men de ”stackas”, en teknik som gör att de tillsammans ger en upplösning omkring 4k.

Så, debatten om 70mm jämfört med digital Imax fastnar ofta i siffror och de ser onekligen bättre ut för analog film. Men det är med en kornig och fläckig bild som dessutom blir värre varje gång filmen spelas, och bilden är aldrig helt stabil. Vi har inte testat Imax tillräckligt för att själva kunna fälla ett slutgiltigt omdöme. Men en rimlig jämförelse är dagens bioteknik, fundera på om du upplever att bilden var märkbart bättre innan digital projicering så har du förmodligen svaret på frågan om digital Imax kan mäta sig med analog.

Om du istället jämför med dagens digitala bioteknik borde den högre upplösningen kompensera för att du sitter närmare skärmen.

Mats Kullanders tips till alla som vill prova Imax i Solna är att boka biljett på sjunde raden, trots att han själv väljer rad nio.

– Min tumregel är att sitta på 60 procent från första rad och det är oftast där ljudet är utmätt. Men i den här salongen sitter jag hellre på rad nio, även om det är bra benutrymme överallt får du lite extra där.