Titel: Heroes Reborn
Genre: Action
Premiär: 2015 (24 september på NBC)
Tjänst: Viaplay

Det är fem år sedan Tim Kring – antagligen motvilligt – erkände att Heroes, som tidigare hade varit ett av tv-världens hetaste samtalsämnen, förvandlats till en enda röra. Den första säsongen av Heroes var en ren uppenbarelse för alla som någonsin köpt tecknade amerikanska superhjälteserier och fantiserat om ett liv i åtsittande, färgglada spandexdräkter. De resterande tre säsongerna var däremot förvirrande, osammanhängande och ibland direkt motstridiga.

Heroes Reborn Katana Girl
Katana Girl i Heroes Reborn.

Krings nya tv-projekt heter Heroes Reborn och ska ses som en pånyttfödelse av hela Heroes-konceptet. Ett av ankarna i den ursprungliga serien är Noah Bennet (Jack Coleman). Han befinner sig i Odessa, Texas, då himlen förmörkas och en bomb detonerar och hundratals oskyldiga människor dödas. Nyhetsmedierna beskriver det som ett ondsint terrorangrepp utfört av Mohinder Suresh (Sendhil Ramamurthy), men alla som följde den indiska vetenskapsmannen i den ursprungliga serien vet att det förmodligen är mer som pågår.

Heroes Reborn

Här någonstans börjar Heroes Reborn redan att bli lika ihålig som en dåligt stickad tröja. I Japan upptäcker Miko (Kiki Sukezane) att henne avlidne far, mannen bakom onlinespelet Evernow, har stora planer för henne som en del av källkoden. Samtidigt fladdrar den sammanbitna och ensamma tonåringen Tommy (Robbie Kay) runt i Chicago. Han har redan bytt skola otaliga gånger och om han låter sina krafter få fritt spelrum igen lär han få packa resväskan igen. Det problemet har inte äkta makarna Luke (Zachary Levi) och Joanne (Judi Shekioni), som i kölvattnet av händelserna i Odessa har utvecklats till en resande mördarduo. Förlusten av deras son har fått dem att rikta blickarna mot världens evos, Heroes Reborns version av Marvels mutanter, som de till varje pris tänker utrota.

Heroes Reborn Noah Bennet
Noah Bennet är tillbaka.

Som vanligt vävs dessa historier in i varandra ända tills Heroes Reborn når fram till den punkt då det är meningen att karaktärernas motiv och gåtfulla historier ska börja betala sig i form av uppskruvad spänning och tappade hakor. Men det sker aldrig. Mikos berättelse balanserar farligt nära det ofrivilligt komiska och det djupt stereotypa, och de ögonblick där hon kliver in i Evernow-spelet som Katana Girl är rent katastrofala. Tommy klarar sig bättre i sitt typiska tonårskärleksdrama, men det är en historia som försöker att åka snålskjuts på både Spiderman och Batman – men utan att vara i närheten av att leva upp till någon av dessa klassiker.

Inte ens Zachary Levi, som fått beröm av Kring för att göra annorlunda val för Luke, träffar rätt med dagsformen. Men det kan samtidigt vara svårt när han och hustrun i serien inte har särskilt många nyanser att arbeta med och deras historia skriker efter riktiga överraskningar. För ja, självfallet får han en uppenbarelse som gör att han börjar tvivla på om de gör rätt, och nej den nya åskådningen går inte att förena med att hustrun är fast beslutsam om att fortsätta rakt ned i det svarta hålet.

Heroes Reborn
I Heroes Reborn möter vi många nya karaktärer.

Stora delar av Heroes Reborn är bekväm återvinning som plankats från X-Men. Teman om ras, religion, etik och moral är eviga, men får inget nytt liv i händerna på Kring. ”Med stora krafter följer ett stort ansvar”, ringer som ett mantra genom många av avsnitten, men karaktärerna och inte minst historien saknar nyanser för att avspegla det på riktigt. Renautas, som är denna miniseries ondskefulla konglomerat, är en hopplöst endimensionell rörelse som drivs av en iskall kvinna och hennes hantlangare. Den gamla agendan med världsdominans, infångade av evos och tidsresor lever och frodas i bästa välmåga.

Vad som däremot är imponerande med Heroes Reborn är NBC:s ekonomiska engagemang. Kanalen har lagt ner mycket pengar på serien och det syns. Enorma svarta skyar, teleportering, manipulering av vatten och så vidare, allt är enastående väl genomfört. Men tekniken tvingas tyvärr stå på egna ben medan skådespelarna försöker blåsa liv i sina karikatyrliknande figurer.

Heroes Reborn Sylar
Sylar uteblir
En av Heroes mest älskade karaktärer, den ondskefulla seriemördaren Sylar spelad av Zachary Quinto, dyker aldrig upp i Heroes Reborn. Kring erbjöd Quinto en roll i den nya miniserien, men skådespelaren som på senare tid synts i två Star Trek-filmer och för ögonblicket spelar in filmen Aardvark, var inte intresserad av att återvända. Han har själv kommenterat det i en intervju med Buzzfeed: ”Jag hade inte lust att återvända och det accepterades naturligtvis av Tim.”
Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10

Stream Sverige
Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.