De två nya Google-telefonerna introduceras på Svenska marknaden med ett par veckors mellanrum. Nexus 5X kan du få tag på redan i dag, men det dröjer till tidigast i slutet av nästa vecka innan Nexus 6P börjar levereras. Den går inte ens att förbeställa (ännu) från Google. Däremot går det bra att göra det från ett stort gäng svenska butiker. Troligen kommer den kosta ett par, tre hundra mindre än det vanligast förekommande priset i butik idag vilket är 6290 kronor inklusive frakt.

Nexus 6p
Den Nexus 6P vi testade var denna gråsvarta modell.

En intressant detalj är att medan Nexus 5X har växt till 5,2 tum (Google 5 var på 4,95 tum), så har Nexus 6P krympt. Föregångaren var på 5,96 tum, och den nya är på 5,7 tum. Om detta är ett medvetet designval eller om det beror på tillgången på skärmpaneler kan vi bara spekulera, men resultatet är att de bägge telefonerna är mer lika varandra nu när det gäller handhavande och ergonomi.
 

Snyggaste Nexusen hittils?

5,7 tum kan fortfarande vara ett otympligt format för många användare, men för de som inte har problem med storleken får här en ypperligt utformad och bekväm smartphone med enkelt med snyggt yttre och skön passform i handen. Nexus 6P är byggd av Huawei och kineserna har tagit den solida lyxkänsla som vi gillar med deras senaste egna modeller Honor 7 och Mate S och finslipat den ytterligare.

Telefonen är trevligt tunn med sina drygt sju millimeter, eller dryga åtta om vi tittar högst upp på bakstycket. Den sticker ut något där med en svart blank plastdel som bryter av en aluminiumkropp i antingen mörkgrå eller ljusgrå matt yta. Här sitter kameran och också en del kommunikation som nfc-chip och de flesta antenner. Mitt baktill hittar vi en fingeravtrycksläsare, ett designval som Huawei är vana vid sedan tidigare och som alltså Google nu adopterat i både Nexus 6P och Nexus 5X.

Även här får vi laddning via usb c-kontakt. Den här gången är det även en c-typ på utgången på den medföljande laddaren, och vi får en dubbelriktad usb c-kabel. Det är riktigt praktiskt. Inte bara slipper vi bry oss om vilket håll vi pluggar in kontakten, vi behöver inte heller tänka på vilken ända av sladden som går in var. Vi får också med en sladd från stor usb till liten usb c så att den går att plugga in i datorer utan usb c eller i en gammal mobilladdare.

Nexus 6p
Usb typ c, inte en sekund för tidigt.