Maxad prestanda, mer normal batteritid

De två stora skillnaderna mellan Nexusmodellerna är annars prestanda och bildskärm. I Nexus 6P sitter en Snapdragon 810, som ger oss en av de mest kraftfulla och kompromisslösa kraftpaketen för mobiler just nu. Detta tillsammans med det extremt avskalade och väloptimerade Android 6.0 gör att allt vi försöker göra på Nexus 6P går som en oljad blixt. Det hjälps dessutom upp av bra wifi-mottagning och såvitt vi kan se solid uppkoppling mot 4g.

Med ett extra stort batteri på 3 450 mAh, till och med större än i vräkiga 4k-mobilen Sony Xperia Z5 Premium, var förhoppningarna stora på batteritiden. Men den visar sig bara vara mer eller mindre genomsnittlig. En del saker klarar den extra bra, som uppspelning av video som tryggt tar dig på de flesta långflygningar utan att behöva laddas. Webb, kontorsappar och liknande drar dock lite mer än vi är vana vid, och trots det rejäla batteriet så räcker det bara en genomsnittlig arbetsdag där många andra håller även en bra bit in på kvällen.

Google Nexus 6P
Än så länge har vi sett den grå och den svarta modellen längst fram i svenska butiker. Antagligen kommer de andra gå att beställa via Google Store, men vilka vet vi inte ännu.

Däremot får Google en stor eloge för sitt jobb med standby-funktionerna i Android 6.0. Nya rutinerna Doze som gör att telefonen snabbt kan gå i och ur ett djupare strömsparläge gör att standbytiden kan räcka extra länge. Hur långt skönjer inte detta tvådagarstest, men vi uppdaterar framåt mitten av månaden när vi har ett resultat. 

Skarp skärm

Bildskärmen är en amoled-panel med qhd-upplösning, det vill säga 1440x2650 bildpunkter och över 500 pixlar per tum. Allt är knivskarpt, spalten mellan pixlarna och glasytan är näst intill omärkbar och färger är skönt neutrala. Inte för skrikiga, och inte för bleka. Skärmljusstyrkan är ett möjligt minustecken. Amoledskärmar behöver inte lika mycket ljus som ips-skärmar, men Nexus 6P skiner påtagligt svagare än till exempel Samsung Galaxy S6 som också kör amoled. Vi hade dock inga problem att läsa skärmen i solsken. Däremot störs vi av kraftfulla reflexer.

Google Nexus 6P
Högupplöst amoledskärm på 5,7 tum. Inte direkt fel.