Interpol jagade för 6-7 år sedan ett kriminellt nätverk med personer från Serbien och Montenegro som misstänktes ligga bakom totalt 90 rån i 19 olika länder. Framför allt handlade det om juvelstölder. Efter att en av de misstänkta medlemmarna gömt en blå diamant värd 657 000 dollar i en krämburk, precis som man gjorde i en av Peter Sellers Rosa pantern-filmer, fick nätverket smeknamnet Rosa Pantrarna (Pink Panthers).

The Last Panthers

Det är jakten på detta organiserade brottssyndikat som fungerat som inspiration för den nya miniserien The Last Panthers. Kriminalthrillern från brittiska Sky Atlantic och franska Canal+ är inspelad på plats i London, Marseille, Belgrad och Montenegro och inleds med en diamantkupp. En liten flickas tragiska död får oanade konsekvenser och blir startskottet för en historia som slungar publiken rakt in det nya Europas internationella brottslighet.

Här är trailern: 

Idén till miniserien kommer från den välkände grävande journalisten Jérôme Pierrat. Fransmannen har fått hjälp med manuset av den rutinerade brittiska tv-författaren Jack Thorne (Skins, This is England). Regisserar gör svenske Johan Renck. Renck, som numera är en eftertraktad tv-regissör med avsnitt från bland annat Breaking Bad, Vikings och Bloodline på sin resumé, har jobbat med mycket välmeriterade europeiska skådespelare.

Oscarsnominerade Samantha Morton, Césarbelönade Tahar Rahim och Golden Globe-belönade John Hurt har de tre största rollerna.

The Last Panthers

Johan Renck har anlitat ingen mindre än David Bowie för att sjunga ledmotivet. I vinjetten till The Last Panthers ingår 47 sekunder av Bowies nyskrivna låt Blackstar. Det är första gången på 20 år som David Bowie låter sin musik användas i film- eller tv-sammanhang. Renck har i ett uttalande kommenterat Bowies medverkan.

– Jag ville att en av min ungdoms ikoner skulle skriva musiken och fick en Gud presenterad för mig. Jag visade Mr Bowie de första två avsnitten i den råa form de befann sig då och han gillade vad han såg.

Renck beskriver Blackstar som ”dark, brooding, beautiful and sentimental”.

Lyssna på låten här:

The Last Panthers består av sex avsnitt och har premiär på HBO Nordic den 13 november.


Stream Sverige
Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.