Titel: Into the Badlands
Genre: Action
Premiär: 2015-11-16
Tjänst: C More

Vi befinner oss i The Badlands, ett postapokalyptiskt och feodalt samhälle med hårt arbetande undersåtar och självutnämnda plantagebaroner. Här, under den varma Mississippi-solen, utspelar sig ett ständigt pågående maktspel mellan regionens sju ledare. Quinn (Marton Csokas) sitter tryggt på produktionen av opium, medan ärkefienden The Widow (Emily Beecham), vars marker gränsar till hans egna, har kontrollen över oljan. Båda två är omgivna av en mindre armé av lojala undersåtar som inte är sena att dra sina blanka vapen och att döda i sina ledares namn i en slags stiliserad japansk bushido möter vilda västern-kultur.

In to the Badlands
In to the Badlands

Into the Badlands inleder imponerande självsäkert. Sunny (Daniel Wu) är en clipper, en slags glorifierad legosoldat, som tar sig an alla dagliga utmaningar som baronens opiumleveranser för med sig. Då vi möter honom första gången så knockar han en handfull banditer i en elegant koreograferad två minuter lång kampsportssekvens som lägger sig imponerande nära nyklassiker som Crouching Tiger Hidden Dragon och Kill Bill. Som en disciplinerad samurai hugger, hackar, bryter och bankar han sina motståndare sönder och samman tills de släpper taget om en låda som de tillskansat sig vid ett landsvägsrån. Tv-landskapet har aldrig tidigare tidigare skådat ett så skickligt disponerat och övertygande spektakel.

Ut ur lådan hoppar en förskrämd tonåring (Aramis Knight), som visar sig komma från ett närmast sägenomspunnet samhälle uppe i bergen, kallat Azra. Sunny tar med pojken till Quinns plantage och sätter honom i den obarmhärtiga clipper-skolan, men anar att det döljer sig mer hos den unge mannen än man upptäcker i förstone. När MK, som pojken kallas, attackeras av skolans mobbare frigörs en djävulsk energi som förvandlar honom till rena vilddjuret med hittills okända kampsportskvaliteter.

In to the Badlands

Alfred Goughs och Miles Millars sex avsnitt långa kampsportsserie är inspirerad av den gamla berättelsen Färden till Västern (även känd som Kung Markatta), ett klassiskt kinesiskt verk om den resande munken Xuán Zàng, som måste bege sig ut på en lång resa och genomgå en mängd prövningar för att erhålla en rad heliga skrifter av Buddha. Exakt den historien berättas inte i miniserien, men det är de österländska inslagen, de actiontunga scenerna och de illa dolda blinkningarna till 70-talets David Carradine-cowboyfilm som bidrar till att skapa den speciella atmosfären. Det är mer praktiskt än realistiskt att alla skjutvapen är förbjudna, då det ger seriens svärdsvingande duellanter möjlighet att ständigt låta svärdspetsarna klinga mot varandra, men det krävs inte mer inlevelse för att acceptera detta universum än det i Quentin Tarantinos Kill Bill-filmer, bara för att ta ett exempel.

Into the Badlands plöjer å ena sidan nya fåror vad gäller de långa och otroligt snygga kampsportssekvenser, som självaste Master Dee Dee ansvarat för. Men serien har å andra sidan ingen vilja att bryta ny mark i skildringen av karaktärerna eller i dramaturgin. Sunny är den stoiska enmansarmén med förflutet som gatubarn. Quinn är en lynnig och halvsadistisk plantageledare medan The Widow, som spelas av en rödhårig Beecham, är förförisk och beräknande. Ingen av dem använder några nyanser i skådespeleriet och inte heller Wu, som är mer eller mindre okänd i Hollywood men superstjärna i Hongkong, använder annat än sin fysik. De inramas dessvärre av ett manuskript, som ofta verkar onödigt klumpigt och förutsägbart. Serien är med andra ord full av klichéer.

In to the badlands

Men Goughs och Millars senaste skapelse är ändå en njutning. Mixen, där western möter det feodala Japan, fungerar perfekt. Och genom att lägga kampsportscenerna i händerna på ytterst kompetente Hongkong-koreografen Master Dee Dee, kommer Into the Badlands om inte annat att fortsätta vara en fartfylld bekantskap. 

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Bruce Lee får upprättelse
Det var Bruce Lee som en gång i tiden pitchade tv-serien Kung Fu till Warner Bros, som dock bänkade den legendariske kampsportaren till fördel för David Carradine. Och det är det misstaget som Gough och Miller nu försöker ställa till rätta med valet av Daniel Wu. ”Det var Lees idé och därför hans serie”, säger Miller och fortsätter: ”Men de tog serien ifrån honom och gav den till Carradine, som skulle spela asiat. Det har tagit oss mer än 40 år att ge Bruce upprättelse, men nu är den här”.


Stream Sverige
Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.