Titel: Jessica Jones
Genre: Drama, thriller
Premiär: 2015-11-20
Tjänst: Netflix

Jessica Jones är den andra fjärdedelen av Marvels och Netflix superhjältesamarbete, som om ett par år ska kulminera i The Defenders. Vi känner redan den första grundpelaren, Daredevil, som med sina sofistikerade kampscener och annorlunda skurkar bidrog till att höja förväntningarna kring Defenders-universumet rejält. Den slagkraftiga Jessica Jones följer upp med en mycket övertygande version i en mörk Marvel-värld.

Netflix Jessica Jones

I en sliten, trist och ocharmig lägenhet sitter Jessica Jones hopsjunken bakom sitt skrivbord och tittar på bilder, bilder som hon har tagit av sin klients hustru. Med ett halvfullt glas rom i högra handen och en slö blick på de avslöjande bilderna är det rätt enkelt att konstatera att jobbet som privatdetektiv inte är hennes kall. ”Jag står i mörka hörn och väntar på att människor ska ha sex”, som hon själv torrt formulerar det.

Jessica Jones lider fortfarande av posttraumatisk stress efter att den skräckinjagande Kilgrave tagit sig in i hennes huvud och tvingat henne att begå ett mord. Hon lyckades till slut besegra honom – tror hon. Men allt eftersom fler suspekta, hypnotiserade personer dyker upp i hennes lägenhet för att be om hjälp lägger hon ihop pusselbitarna. En av Hell’s Kitchens farligaste förbrytare finns fortfarande med i bilden – och han vänder blickarna mot Jessica.

Netflix Jessica Jones
Luke Cage.

Serien är först och främst en psykologisk thriller – och först därefter en superhjälteserie. Det är något som producenterna lagt stor vikt vid under introduktionen av Jessica Jones, och det passar serien utmärkt. För Jessicas inre liv är mycket mer intressant än hennes superkrafter. Seriens skapare Melissa Rosenberg har gjort helt rätt i att låta superkrafterna utgöra bara en mindre del av rekvisitan i inledningen av serien. Jessica Jones övermänskliga styrka introduceras därför medvetet nonchalant, då hon lite slött sådär lyfter upp bakdelen av en bil med ena handen så att bilen inte kan köra i väg.

Men det som verkligen ger den psykologiska aspekten existensberättigande är i hög grad Krysten Ritters utmärkta arbete med sin karaktär. Hon har tagit en stor del av tungsintheten från sin Jane Margolis-karaktär i Breaking Bad över till Jessica Jones. Här har hon dessutom lagt till en viss äregirighet och en stor skopa mystik, vilket resulterat i en spännande och mångfacetterad huvudperson.

En annan trevlig bekantskap i serien är Mike Colter (The Good Wife) som spelar Luke Cage, det tredje benet i Defenders-kvartetten. Han har lyckligtvis inte reducerats till ett tråkigt muskelberg, utan lyckas med sitt oändliga lugn, sin djupa stämma och sin analyserande blick ta ett fast grepp om tittarna. Man vill lära sig mer om denne Power Man, vilket också fungerar som en alldeles utmärkt teaser för Luke Cages egen serie som har premiär på Netflix någon gång under första halvan av nästa år.

Netflix Jessica Jones
David Tennant.

Den fjärde medlemmen i hjältekvartetten, Iron Fist, kommer att introduceras nästa år, då även andra säsongen av Daredevil får premiär. När vi äntligen kan se hela gänget samlat i The Defenders är fortfarande oklart, men om Marvel och Netflix kan bibehålla samma karaktärsdjup och kärlek till historien som både Daredevil och Jessica Jones levererar så kan det bli en storartad berättelse. Bara tanken på slutresultatet ger gåshud.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Vem är Jessica Jones? 
Till skillnad från Daredevil, som dök upp första gången redan 1964, är Jessica Jones en ganska ny hjältinna i Marvels universum. Hon introducerades i det första numret av Alias 2001. Det var ursprungligen tänkt att Brian Michael Bendis, en av krafterna bakom Powers-serien, skulle använda Jessica Drew (Spider-Woman) i den tecknade serien, men allt eftersom tiden gick blev han övertygad om att det var bättre att skapa en helt ny hjältinna.

Jessica Jones föddes enligt mytologin som Jessica Campbell, dotter till en Tony Stark-medarbetare. Hon fick sina superkrafter då familjens bil kolliderade med en militärkonvoj som fraktade giftiga kemikalier till en hemlig slutförvaring. Resten av familjen avled i olyckan, men efter flera månader i koma vaknade Jessica upp till ett nytt liv med superstyrka och förmågan att flyga. Jessica Jones blev senare medlem i superhjältegänget The Defenders.


Stream Sverige
Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.