I en värld av polisserier, advokatserier och komedier kan det verka riskabelt att kasta sig ut i en historia om två sovjetiska medborgare som slår sig ned i USA, köper en villa på en lugn gata i Washington DC och skaffar två barn. Inte för att det är något konstigt med att flytta till USA och starta om, men för att seriens två huvudpersoner Phillip (Matthew Rhys) och Elizabeth Jennings (Keri Russell) faktiskt är sovjetiska KGB-spioner, som ständigt försöker stjäla statshemligheter och likvidera avhoppare.

The Americans Netflix
Keri Russell i The Americans.

Netflix-aktuella The Americans utspelar sig under det kalla kriget 1981 och är inspirerad av en nyhetshistoria från 2010 där amerikanska agenter avslöjade en rad så kallade vilande ryska agenter som varit verksamma i USA utan att det funnits några misstankar mot dem. Flera av dem hade barn, fasta jobb och grannar som de umgicks med på fritiden. De var – på alla sätt förutom i själen – amerikaner. Joe Fields, som även ligger bakom bland annat Justified, berättar:

– Jag mötte Joe Weisberg flera år innan The Americans ens var en idé nedskriven på ett papper. Joe kommer från en bakgrund som CIA-medarbetare på 90-talet. Han hade överfört sin enorma kunskap om den amerikanska underrättelsetjänsten till en spionroman om två CIA-agenter som var stationerade i utlandet, och nu ville vi se om det fanns material nog för att omvandla upplägget till en tv-serie. Vi pitchade idéen till tv-kanalen FX, som av ett eller annat skäl valde att inte gå vidare med projektet. Det var ungefär samtidigt som KGB-skandalen hamnade i blickfånget och det fick Joe att skriva om historien, så att den i stället handlade om KGB-agenter i USA.

The Americans Netflix
Matthew Rhys spelar KGB-spionen Philip.

FX såg nu direkt seriens potential, men för Joel Fields, Joe Weisberg och Graham Yost var valet av skådespelare avgörande för seriens framgång. Paret, som skulle fungera som både agenter och trovärdigt äkta par, skulle behöva ha en särskild kemi. Författarna och showrunnern var eniga om en sak: De ville alla ha Keri Russell, känd från 90-talshiten Felicity. Men då Russell precis gått på föräldraledighet när inspelningarna skulle köras igång så såg det mörkt ut. Trion lyckades dock övertala FX att flytta fram produktionen från januari till juli och därmed blev det möjligt att få med Keri Russell i projektet. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning