Det var länge sedan det först började pratas om det smarta hemmet och uppkopplade vitvaror. Vi minns när vi först fick se en prototyp av ett kylskåp som höll koll på när olika matvaror började ta slut för att sedan göra en beställning direkt till matvarubutiken.

Nu blev det ju inte riktigt så kan vi konstatera så här 7-8 år senare. Men nya trådlösa standarder, och framför allt våra oerhört kompetenta mobiltelefoner, har öppnat upp för en hel del spännande möjligheter.

Smart kylskåp
Uppkopplad kyl varnar dig när ölen är slut.Har du dålig koll på ölförrådet hemma? Här är det uppkopplade kylskåpet som håller koll på både antal och temperatur.
Visa hela artikeln.

Appar är nyckeln
En wifi-modul i tvättmaskinen, mikrovågsugnen eller kanske kaffemaskinen är en av nycklarna. Samt lite smart mjukvara i enheten som gör att du kan skicka kommandon via nätverket från en app istället för att trycka på fysiska knappar eller en display direkt på maskinen.

Det här behöver i sig inte betyda att din vitvara helt plötsligt blivit särskilt smart. Men det är ändå ett stort steg i rätt riktning. Vissa typer av maskiner har egentligen inte så många funktioner som går att göra smarta. En tvättmaskin ska tvätta kläder och dosera rätt, mycket mer än så har vi svårt att se.

Däremot kan du ju när det gäller exempelvis tandborstar få en egen virtuell tandhygienist som håller koll på att du borstar tillräckligt ofta och ritar upp fina garfer i appen. Grafer som du sedan kanske vill skryta med på Facebook. Eller inte…

Smart mikrobryggeri
Smart mikrobryggeri fixar ölen på två timmar. Picobrew Pico är ett litet hemmabryggeri som du matar med färdigförpackade paket med ingredienser. Sedan är ölet klart på två timmar.
Visa hela artikeln.

Externa tjänster och kommunikationsproblem
Hårdvaran och programmen är i dag inte något stort problem. Men för att nyttan verkligen ska infinna sig krävs i många fall en koppling till en extern tjänst. Som att du ska få en hemleverans av tvättmedel, diskmedel, mjölk eller kanske kattmat när din smarta pryl känner av att det börjar ta slut.

En annan sak vi saknar är möjligheten för apparaterna att kommunicera med varandra. Att ha en separat app för tvättmaskinen, ugnen, kaffamaskinen och luftvärmepumpen känns ju inte så modernt.

Vi vill naturligtvis att apparaterna ska lära sig våra vanor, och prata med varandra för att vi verkligen ska få nytta av konceptet. Men samtidigt är det onekligen lite läskigt.

Läs allt om smarta vitvaror på vår sajt m3.se/vitvaror.